Читај ми!

Грци усвојили план штедње

Посланици грчког парламента усвојили план штедње који предвиђа смањење плата и повећање пореза. Једна жртва нереда у Атини. Полиција није дозволила демонстрантима да живим зидом спрече посланике да уђу у парламент.

Посланици грчког парламента одобрили су план штедње који предвиђа смањење плата и повећање пореза, што је од кључног значаја за добијање следеће транше од осам милијарди евра и избегавање банкрота.

Сви посланици владајуће партије ПАСОК, сем једног, гласали су у прилог законског предлога, упркос дводневним жестоким протестима испред парламента против строгих мера штедње. У тим протестима страдала је једна особа.

Пакетом штедње које је усвојен у грчком парламенту предвиђено је отпуштање хиљада радника, државних службеника.

Заузврат, очекује се нова транша међународне помоћи од осам милијарди евра. Грчка је упозорила да јој, уколико не добије новац, у наредних месец дана прети банкрот.

Атина је претходне ноћи била у пламену – стотине младих разбијало је, пљачкало и палило продавнице, аутомобиле и нагомилано смеће, па су ватрогасци интервенисали током читаве ноћи.

Снаге реда употребиле су сузавац и шок-бомбе да растерају демонстранте који су их гађали каменицама и комадима мермера и истовремено бацали молотовљеве коктеле.

Најжешћи окршаји били су у центру престонице. Због повреда бар 14 полицајаца смештено је у болницу.

Ово је други дан генералног штрајка у Грчкој, који је бродове задржао у лукама, зауставио јавни саобраћај и приземљио авионе. Затворене су и продавнице и школе.

И јуче су најмасовонији протести у Грчкој одржани у Атини. У њима је, према подацима полиције, учествовало 125.000 људи, док синдикати процењују да их је било око 200.000.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару