Читај ми!

Уручен приступни уговор

Уговор о приступању Хрватске ЕУ стигао у Загреб. Највећи посао шестогодишњих преговора са Унијом успешно завршен, поручила премијерка Јадранка Косор.

Пољски премијер Доналд Туск предао је хрватској премијерки Јадранки Косор, нацрт Уговора о приступању Хрватске Европској унији, у присуству бројних државних званичника.

Туск је објаснио, да Унији у време кад се сумња у њену будућност, даје велику дозу оптимизма, храброст Хрватске да јој приступи.

"Свима у Загребу поручујем да ће се велики напори хрватских грађана и владе исплатити у будућности. То говорим као Пољак, грађанин земље која већ неко време користи погодности које нуди уједињена Европа. Корист ће имати сви грађани Хрватске, њена влада, и цела држава", истакао је Туск.

Пољски премијер рекао је да "би био врло задовољан, кад би уговор био потписан у Варшави".

Косорова је рекла да је највећи посао завршен, и изразила захвалност Туску, али и хрватским грађанима, пре свега браниоцима интереса Хрватске, који су учествовали у шестогодишњим преговорима о приступању.

"Хрватска је 20 година у независности. То је земља која је била нападнута и која се бранила, ослобађала територије и дошла до уговора о приступању у Унију", рекла је премијерка Косор и додала да је Хрватска постигла свој стратешки циљ.

Уговором на 300 страница, како је рекла премијерка, синтетизован је велики напор који су уложили влада и други органи, али и грађани Хрватске.

"Показало се да се реформе исплате", рекла је Косорва и додала да текст може послужити као пример другима, како да се налазе решења за отворена питања.

Косорова је најавила да ће се уговор превести на 22 језика Уније, као и на хрватски, што би требало да буде готово до краја октобра, како би Европски парламент могао да га усвоји.

Након усвајања уговора, следи потписивање током децембра, али се за сад не зна тачан датум и место. Косорова је најавила да ће уговор потписати и председник Иво Јосиповић.

У року од 30 дана након потписивања, Хрватска треба да распише референдум, након чега следи процес ратификације у 27 земаља чланица, да би Хрватска 1. јула 2013. ушла у Унију.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару