Одложено суђење Амфилохију

Суђење митрополиту црногорско-приморском Амфилохију прекинуто је на неодређено време, на захтев његових адвоката. Митрополит Амфилохије није присуствовао данашњем претресу у подгоричком суду због, како кажу адвокати, важних црквених послова.

На захтев бранилаца митрополита Амфилохија, суђење митрополиту по оптужбама за говор мржње, прекинуто је на неодређено време.

Митрополит Амфилохије није присуствовао данашњем претресу у подгоричком Суду за прекршаје због, како су навели његови адвокати, важних црквених послова, односно пута у Москву.

Браниоци митрополита Амфилохија затражили су изузеће председника Већа суда за прекршаје Зорана Живковића, председника подгоричког Суда за прекршаје Срђана Ђуровића, судије Ларисе Беговић и заступника оптужнице - заменика вишег државног тужиоца Вељка Рутовића.

Адвокати Владимир Божовић и Војислав Ђуришић затражили су та изузећа, јер, како су навели, сматрају да нема услова за фер и поштено суђење.

"Сматрамо да су лица, за која тражимо изузећа, непосредно одговорна за упорно одбијање да се обезбеде законски и демократски услови за суђење, односно да се заштите људска права оптуженог, као и његово право на одбрану", изјавио је Божовић.

Судија Беговић је претходно одбила све захтеве адвоката митрополита Амфилохија, који су се односили на припрему одбране.

"Судија је одбила наш предлог да нам се доставе целокупни видео и аудио записи изговорених проповеди Амфилохија, како би се на један целовит начин видело шта је то заиста митрополит црногорско-приморски рекао, а не да се пресуда доноси на основу инсерата које је припремило Тужилаштво, на начин што је одређене речи вадило из контекста", изјавио је Божовић новинарима.

Према његовом речима, нису испуњени ни минимални законски услови за рад адвоката одбране.

"Није у питању само кршење црногорских закона, већ и Европска конвенција о људским правима и слободама, којом је прописано да је право на одбрану основно људско право", навео је Божовић.

Заступник тужилаштва - Рутовић изјавио је да су предлози за изузеће мотивисани одлагањем главног процеса.

Оптужбе за говор мржње

Више државно тужилаштво Црне Горе терети митрополита Амфилохија да је у беседама на Бадње вече проклео сваког ко хоће да сруши цркву на планини Румији, код Бара.

Амфилохије се терети и због речи да само "пасја и лажна вера" може рећи да треба рушити цркву на Румији.

Суђење ће бити настављено по изјашњавању надлежних тела о захтевима за изузеће.

Адвокат Божовић је изјавио да очекује ослобађајућу пресуду, јер, како је истакао, у речима митрополита Амфилохија нема ниједног елемента за било који прекршај.

"Било која осуђујућа пресуда, макар она била и симболична, за нас је апсолутно неприхватљива. То би само отворило пут многим поступцима који би на мала врата вратили вербални деликт у Црној Гори, што је супротно њеним тежњама да буде део Евроспке уније", рекао је адвокат.

Божовић је навео да би речи митрополита Амфилохија поновио сваки православни верник, јер има право да брани своју светињу, као и да се од верујућих људи не може очекивати да промовишу рушење цркава или било којих других богомоља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару