Читај ми!

Излаз из језичке кризе?

Логичан излаз из језичке кризе у Црној Гори је да се деци која говоре српским језиком омогући школовање на том језику, а деци чији је матерњи црногорски на том језику, поручују из Нове. Власт и опозиција постигли начелан договор о тексту изборног закона.

Потпредседник Нове српске демократије Славен Радуновић идеалан и логичан излаз из језичке кризе у Црној Гори види у томе да се деци која говоре српским језиком омогући школовање на том језику, а деци чији су се родитељи одлучили да им је матерњи језик црногорски, школују на том језику.

Радуновић је позвао Владу Црне Горе да испоштује постигнути споразум са опозицоним лидерима, оценивши да власт показује слабе капацитете за договор о најбитнијим питањима по будућност Црне Горе.

"Невероватно звучи чињеница да, како чујемо, један део коалиционе власти уцењује други напуштањем владе због евентуалног договора да се у школама у Црној Гори учи српски језик", изјавио је Радуновић.

Лидер социјалдемократа Ранко Кривокапић рекао је на састанку са лидером ДПС-а Милом Ђукановићем да ће његова странка, мања чланица владајуће коалиције, размислити о напуштању владе, ако Ђукановић пристане на услов опозиције да српски језик буде обавезан у наставном програму, пише Дан.

Радуновић је напоменуо да позивање на искуства региона, у којима је обавезно учење службених језика који носе назив државе, пренебрегава чињеницу да су у тим државама службени језици апсолутно већински, док су се у Црној Гори грађани већински определили за српски језик.

Потпредседник Нове предлаже и друго, како каже, мање добро решење, према којем би сва деца изучавала оба језика, док би се настава осталих предмета изводила на српском језику, односно црногорском у верзији са тридесет слова, који је идентичан српском.

Предлог друге опозиционе странке, Покрета за промене, је да се задржи термин матерњи језик и књижевност, а да се кроз наставни програм, на којем би радио тим стручњака, нађе баланс између оних који желе да уче на српском и оних који би учили на црногорском језику.

Лидер те странке Небојша Медојевић изјавио је да би структуру предмета матерњег језика требало решити кроз наставне планове, прихватљиве за све, што би "деци са Цетиња, где је црногорски језик доминантан, омогућило изучавање специфичности тог језика у већем обиму", док би деци из Пљеваља требало омогућити да више изучавају српски језик.

Договор о језику један је од услова опозиције да би гласала за изборни закон. Усвајање тог закона, који Европска комисија означава као кључан у процесу евроинтеграција Црне Горе, до сада је било неуспешно због неслагања власти и опозиције.

Парламент је крајем јула седми пут одбио да усвоји изборни закон и усагласи га са Уставом, што је добијање датума за почетак преговора о чланству Црне Горе довело у питање.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару