четвртак, 18.08.2011, 12:54 -> 15:21
Кобасице раздора
Словенија прети да ће тужити хрватске фирме које производе крањске кобасице, ако не добију сертификат за производњу. Крањска кобасица која се производи у Хрватској ни приближно није крањска кобасица, поручују из Љубљане.
Хрватски произвођачи меса и месних производа као што су "Гавриловић", ПИК "Врбовец", "Подравка" и други, који у свом асортиману имају и "крањске кобасице" ускоро би се могли суочити са забраном производње, ако не затраже и добију сертификат из Словеније.
Словеначко ресорно министарство ће ових дана дипломатским каналима упозорити надлежне хрватске институције да се у Хрватској производи и продаје "крањска кобасица која ни приближно није крањска кобасица", пише љубљанско Дело, преноси Тпортал.
Лист напомиње да је од 2008. године "крањска кобасица у Словенији заштићен географски производ и да ће ускоро тако бити заштићена и на тржишту ЕУ.
Повод за словеначку дипломатску акцију је реклама једне од водећих хрватских месних индустрија, коју су словеначки туристи уочили на летовању у Хрватској, преноси Тпортал као и откриће да се у хрватским трговинама продају "крањске кобасице" бар још два хрватска произвођача.
Борис Јеж, директор словеначког удружења произвођача у области месне индустрије, у склопу које су и произвођачи "крањске кобасице", у изјави за Дело објашњава да од априла 2008. године, када је географски заштићен тај производ, и домаћи произвођачи могу да продају само "крањску" која има непходни сертификат.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 18
Пошаљи коментар