Читај ми!

"Краћење" црногорских читанки

После преласка на црногорски језик, без Црњанског, Киша, Лалића, Пекића, Бећковића у уџбеницима за црногорске основне и средње школе. "Скраћени" и Чика Јова Змај, Душко Радовић.

Писци који су раније у црногорским школама изучавани у оквиру наставног предмета српски језик и књижевност, сада су у новом наставном предмету црногорски језик и књижевност потпуно занемарени или се појављују спорадично.

Професорка књижевности Босиљка Томић рекла је Танјугу да је у програму за основну школу и гимназију, за наставни предмет црногорски језик и књижевност, дошло до масовног изостављања писаца добитника престижне "Његошеве награде".

"Велика песникиња и добитница Његошеве награде 1984. године Десанка Максимовић у наставном програму за основну школу заступљена је само два пута, у петом и осмом разреду, а раније је њено дело било заступљено у свим разредима, почев од првог", навела је Томићева.

Према њеним речима, у наставном програму за основну школу у Црној Гори више нема Михаила Лалића, Оскара Давича, Борислава Пекића, Добрице Ћосић и Матије Бећковића.

"Неки од њих, попут Бећковића, нису уврштени ни у Наставни програм за гимназију", каже Томићева.

У Наставном програму за основну школу изостављени су многи писци из Србије на чијим делима су се, до сада, образовале генерације црногорских ученика.

"У првом разреду више нема Јована Јовановића Змаја и његове песме Мати, Десанке Максимовић - Хвалисави зечеви и Бајка о лабуду, Мире Алечковић - Ветар сејач, Стевана Раичковића - Цртанка", навела је Томићева.

Према њеним речима, у програму за други разред више нема Јована Јовановића Змаја, Мире Алечковић, Добрице Ерића и Доситеја Обрадовића.

"У трећем разреду више нема песама Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја, Војислава Илића, Десанке Максимовић, Душана Радовића, Бранислава Црнчевића, Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића и Милована Данојлића", навела је Томићева.

Она је указала и да у програму за четврти разред више нема песама Војислава Илића, Стевана Раичковића, Добрице Ерић и Јанка Веселиновића.

Томићeва је додала да у петом разреду више нема песме - Ђачки растанак од Бранка Радичевића, нити песме Дечак и пас од Данила Киша.

"У преосталим разредима основне школе више нема Милана Ракића и његове песме - Симонида, Владислава Петковића Диса, Симе Пандуровића, Милутина Бојић и његове Плаве гробнице, Јанка Веселиновић - Хајдук Станко, Ђуре Јакшића, Милоша Црњанског - Ламент над Београдом", навела је Томићева.

Према њеним речима, и избор из народне поезије оскудан и недовољан.

"Када се све сагледа, очигледно је да је програм за наставни предмет црногорски језик и књижевност планиран тако да са традицијом школства у Црној Гори нема ништа заједничко, са јединим циљем стварања новог Црногорца", закључила је Босиљка Томић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару