Читај ми!

Српски језик у црногорским школама

Влада и опозиција у Црној Гори постигли начелни договор у вези са употребом српског језика у школама и променом Закона о држављанству. Опозиција сагласна да је направљен велики искорак. Договором се поштује Устав и не пренебрегава чињеница да је српска језичка заједница најбројнија у Црној Гори, рекао премијер Игор Лукшић.

Постигнут начелан договор владе и опозиције у Црној Гори у вези са употребом српског језика у школама и променом Закона о држављанству, што је услов опозиције да подржи изборни закон од чијег усвајања зависи добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Договором владе и опозиције постигнутим у Подгорици у школама у Црној Гори од наредне године биће омогућена настава на српском језику и другим језицима у службеној употреби.

Премијер Игор Лукшић је након састанка са опозицијом рекао да ће се у школама као обавезан учити црногорски језик, а да ће настава бити омогућена и на српском језику као и на другим језицима у службеној употреби: хрватском, албанском и босанском.

"Договором се поштује Устав и не пренебрегава чињеница да је српска језичка заједница најбројнија у Црној Гори", рекао је Лукшић и истакао да је договор са опозицијом "крупан искорак ка отклањању препрека" за даљу интеграцију Црне Горе у ЕУ.

Председник Нове српске демократије (НОВА) Андрија Мандић рекао је да се "дошло до одређених решења" око измена Закона о општем образовању и Закона о црногорском држављанству и оценио да је "влада направила велики искорак".

Андрија Мандић је навео да договор "подразумева да се свим грађанима који су имали личну карту Црне Горе и друга лична документа Црне Горе омогући стицање црногорског држављанства по скраћеној процедури", док би промене образовног закона омогућиле "образовање на српском језику и увођење наставног предмета Српски језик који би био обавезан".

Договор могућ

Потпредседник Покрета за промјене (ПЗП) Бранко Радуловић оценио је да данашњи састанак показује да је "компромис у Црној Гори могућ", али је критиковао став председника парламента Ранка Кривокапића који је против изједначавања црногорског и српског језика и који је услове опозиције назвао "политичком уценом".

Радуловић је оптужио Кривокапића да "опструира договор" и позвао га да што пре закаже колегијум скупштине на коме би се дефинисале измене Закона о држављанству и постигао договор о изборном закону.

"Уколико Кривокапић то не уради што пре, опозиција ће предложити измене два закона", рекао је Радуловић, најављујући до краја месеца ванредне седнице парламента о језику и држављанству.

Изједначавање српског и црногорског језика у школама као и измене Закона о држављанству услов су опозиције за подршку изборном закону, од чијег усвајања зависи добијање датума за почетак преговора о чланству са ЕУ.

Парламент је крајем јула седми пут одбио да усвоји изборни закон и усагласи га са Уставом, што је  добијање датума за преговоре о чланству довело у питање.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару