Читај ми!

Црногорци, ипак, уче српски?

Подстакнута притисцима из Европске уније, црногорска владајућа Демократска партија социјалиста размишља да врати српски језик у наставни програм, пише подгорички "Дан". Идеји се противи Социјалдемократска партија на чијем је челу председник парламента Ранко Кривокапић.

Након посете шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа и упозорења са више адреса из Европске уније, у владајућој Демократској партији социјалиста размишљају да врате српски језик у наставни програм, пише Дан.

На преговарачком столу представника власти и опозиције, ДПС ће највероватније дати понуду којом се изједначавају црногорски и српски језик у образовном систему, наводи подгорички лист, позивајући се на саговорнике из најутицајније црногорске партије на чијем је челу бивши премијер Мило Ђукановић.

Почетак консултација, према најавама из Владе, очекује се крајем наредне седмице, што би, како пише лист, могло довести до нове политичке кризе на државном нивоу, јер се мања чланица владајуће коалиције, Социјалдемократска партија на чијем је челу председник парламента Ранко Кривокапић, жестоко противи враћању српског језика у наставни програм.

Дан тврди да је званичној Подгорици са више адреса у Европској унији стигло упозорење да Црна Гора мора поштовати језичку већину и да јој не сме додељивати статус мањине.

Питање српског језика услов је опозиције за наставак преговора о усаглашавању изборног законодавства око којег скупштина у шест рунди није успела да дође до компромиса.

На реду је седма преговарачка рунда, а према очекивањима представника Европске уније у Црној Гори, амбасадора Леополда Маурера, тај процес би требало да се оконча до почетка септембра.

Демократска српска странка позвала је грађане да, у случају да договор опозиције изостане, проблем око језика радикализују бојкотом наставе.

У овој политичкој игри улог је сувише велики, па је јасно да су аргументи опозиције необориви и разумљивији и међународним факторима, посебно после пописа становништва, сматрају у тој странци.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару