Читај ми!

Миле Дакић изручен Хрватској

Хрватској изручен бивши председник Српског националног већа САО Крајине Миле Дакић, ухапшен 26. маја у БиХ. Хрватска, пре 12 година, у одсуству осудила Дакића на 20 година затвора, због подстрекивања на убиство три хрватска полицајца, августа 1991. године.

Некадашњи председник Српског националног већа САО Крајине Миле Дакић изручен је Хрватској и налази се у притвору у Карловцу, потврђено је Танјугу у хрватском Министарству правде.

Дакић је ухапшен 26. маја на граничном прелазу Рача на основу међународне потернице коју је расписала Хрватска која га је пре 12 година у одсуству осудила на 20 година затвора због ратног злочина, односно подстрекивања на убиство тројице хрватских полицајаца августа 1991. године на подручју Општине Крњак, недалеко од Карловца.

Хрватска је у јуну затражила од Федерације БиХ изручење Дакића који је после хапшења био у екстрадиционом притвору у Сарајеву. Дакић има и хрватско и српско држављанство.

Жупанијски суд у Карловцу правоснажно је осудио Дакића у одсуству на 20 година затвора због подстрекивања на убиство тројице хрватских полицајаца Миле Бутине, Јосипа Милчића и Златка Шкрлеца 4. августа 1991, а Душан и Милан Томић осуђени су за убиство.

За све тројицом је расписана међународна потерница. Још тројица Срба - Дарко Кресојевић, Ђорђе Радујковић и Станко Томић осуђени су на по 20 година затвора, али та пресуда није правоснажна.

Пошто је Дакић осуђен у одсуству, он има законско право да тражи поновно суђење.

Миле Дакић био је историчар, политичар и песник, а пре рата био је управник спомен-подручја на Петровој гори код Карловца где је била велика партизанска болница коју окупатори и усташе никад нису открили.

Био је и председник Комисије за ратне и злочине геноцида РСК и проучавао је усташке злочине, па је учествовао на научном скупу о злочинима у Јасеновцу и геноциду над Србима одржаном у Бањалуци, да би само неколико часова касније био ухапшен на граници.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару