Читај ми!

Загреб не да манастир

Хрватски министар правде Дражен Бошњаковић поништио одлуке Имовинско-правне комисије Истарске жупаније којом се манастир код Пореча и друга добра враћају италијанским бенедиктанцима.

Недоумице о томе коме припадају манастир и имање код Пореча могле би да буду решене будући да је хрватски министар правде Дражен Бошњаковић донео решење којим је утврђена ништавност свих одлука Имовинско-правне комисије хрватске Истарске жупаније.

Тим одлукама имовина вредна око 30 милиона евра, међу којима и манастир у жупи Дајла код Пореча, враћена је монашком реду бенедиктанаца из Италије.

Бошњаковић је ништавност тих решења утврдио на основу Закона о управном поступку, по коме повраћај имовине жупи Дајла није могао бити предмет управног поступка, преноси Вечерњи лист.

Та одлука је основа хрватском Државном тужилаштву за покретање поступка пред Општинским судом у Бујама за упис власништва Хрватске над имовином, која је повод спора између државе и католичке цркве и између Бискупије поречке и пулске и бенедиктинаца из Италије, који такође својатају ту имовину.

У натезање око зграде манастира и више стотина хектара земљишта, које су биле предмет спора између поречког бискупа Ивана Милована и бенедиктинаца, укључио се и папа Бенедикт XVI у име кога је комисија, у којој је био и загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, одредила да се бенедиктинцима да та имовина.

Против тога су, осим истарског свештенства, били и државни званичници, премијерка Јадранка Косор и председник Иво Јосиповић, који су бискупу Миловану пре неколико дана дали подршку.

Прича почиње 1841. године, кад бенедиктиници завештањем добијају зграду и земљиште да их користе за оснивање црквене институције која ће "јачати веру народа", уз ограду да, ако оду из Дајле, губе право коришћења, у корист те установе.

Бенедиктанци су добровољно отишли 1948. године. С обзиром на то да се манастир налази у некадашњој зони Б, за коју је Осимским споразумима из 1975. договорено да ће Југославија, односно њене наследнице, платити обештећење свим власницима имовине на том подручју, бенедиктиници су добили обештећење.

Исплаћено им је 1,7 милијарди италијанских лира, односно тадашњих 878.000 евра, али је Туђманов режим 1999. године, одлуком Врховног суда Хрватске, Дајлу уступио Поречко-пулској бискупији, након чега су бенедиктинци почели правну акцију за добијање манастира и земљишта.

Према садашњим проценама, манастир са стотинама хектара земље, која му припада у жупи Дајла, вреди око 30 милиона евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару