Бег муџахедина, куршлус у полицији БиХ

Ни после седам дана након што је побегао из зеничког затвора, Интерпол БиХ није расписао међународну потерницу за Карајем Камелом бин Алијем, познатијим као Абу Хамза. Међународну потерницу за познатог терористу осуђеног на затворску казну расписале Хрватска и Србија.

Интерпол Босне и Херцеговине није расписао међународну потерницу за Тунижанином Карајем Камелом бин Алијем, ни седам дана након што је утврђено да је побегао из зеничког затвора, у којем је издржавао вишегодишњу казну, потврдила је Управа полиције МУП-а Федерације БиХ.

Бин Али, познатији као Абу Хамза и Омар Тунижанин, у прошли понедељак је требало да се вратити са одмора у зенички КПЗ, али то није урадио, па је установљено да је у бекству.

"Федерална управа полиције је само обавестила Интерпол о бекству Камела, али Федерална управа полиције не може упутити захтев за расписивање потернице већ то треба да ураде управа затвора и суд", објаснио је шеф Одсека за односе с јавношћу Федералне управе полиције Ћамил Кресо бањалучким "Независним новинама".

Директор зеничког затвора Нихад Спахић је контроверзу око бега бившег муџахедина објаснио као "покушај" МУП-а БиХ да кривицу за овакав развој ситуације пребаци на затворску управу.

"Домаћа потерница за Бин Алијем упућена је 27. јула усмено, а 28. јула ујутро писмено, а захтев за црвену међународну потерницу за овим криминалцем из КПЗ-а је предат у петак, 31. јула, ујутро, и то у ПУ Зеница. Она је депешом, дакле електронским путем, у Федералном МУП-у требала бити за сат - па не путују поштом. Али, то је унутрашња ствар полиције", рекао је Спахић.

Вршилац дужности министра безбедности БиХ Мијо Крешић изјавио је бањалучком листу да ће Интерпол БиХ расписати потерницу у року од пет минута, чим добије захев од надлежне полицијиске агенције или правосудне установе.

Хрватска и Србија су непосредно након сазнања о бекству Бин Алија расписале за њим међународне потернице.

Бин Али, који представља опасност за националну безбедност БиХ и којем је раније одузето држављанство БиХ, пуштен је 3. јула на годишњи одмор из КПЗ Зеница, у који је требало да се врати 27. јула.

Обавештајно-безбедносна агенција БиХ саопштила је да је 22. јула обавестила полицију о његовој намери да побегне.

Абу Хамза се сматра једним од познатих имена у свету тероризма, а на затворску казну у трајању од три године и десет месеци осуђен је због насилничког понашања.

Потрага у току 

Истовремено, босанска полиција почела је опсежну потрагу за одбеглим бившим припадником јединице "Ел муџахид", кога су западне обавештајне службе, још раније, описале као једног од кључних играча у компликованој мрежи радикалних исламиста, која је од краја рата 1995. године активна у тој држави.

Додатну главобоњу властима у Сарајеву представља чињеница да је Карај Камел у Зеници имао блиске контакте са Мирсадом Бекташевићем, највећом европском звездом исламских терориста у Европи, који је пре три године ухапшен и осуђен у Босни због планирања самоубилачких напада у тој држави, али и западној Европи.

Током претходне казне, Карај Камел, кога амерички обавештајци повезују са организацијом "Џама ел исламија", је ћелију делио са лидером вехабија у Босни Јусуфом Барчићем, који је погинуо у саобраћајној несрећи пре две године.

Стручњаци за тероризам, такође, упозоравају да се бекство Караја Камела "опасно подударило" са најавама да ће бити депортован у Тунис, где је раније осуђен на 12 година робије.

Суштински, власти у Сарајеву су под озбиљним притиском и због чињенице да су, практично, на слободу пустиле човека који се без већих проблема може укључити у већ постојећу мрежу радикалних исламиста.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи