Црногорски војници иду у Авганистан

У мировним мисијама у Авганистану, Либерији и сомалијским водама биће ангажовано 36 припадника Војске Црне Горе, најавио је министар одбране Црне Горе Боро Вучинић. Дневни боравак по војнику коштаће црногорки буџет 140 евра.

Тридесетшест припадника црногорске војске биће ангажовано у мировним мисијама у Авганистану, Либерији и сомалијским водама.

Црногорски министар одбране Боро Вучинић оценио је да ће црногорски војници бити спремни да одговоре свим изазовима који их очекују у мисији у Авганистану.

"Шестомесечни боравак по војнику ће државу коштати око 140 еура дневно", рекао је Вучинић.

Вучинић није могао да саопшти прецизан податак о укупном издвајању из буџета за мисије јер, како је навео, још увек нису прецизирани детаљи око цена исхране и смештаја у базама.

Само боравак ће, према изнетом податку о 140 евра дневно, коштати око 800.000 еура за првих шест месеци за 31 војника.

Вучинић је казао да ће држава, а не осигуравајуће куће, обештетити војнике, односно породице, у случају болести, повређивања или смрти и навео да "неки предрачуни говоре да би износ премије осигурања могао да износи 30.000 евра на месечном нивоу".

Црногорци у "мање ризичном региону" 

Министар одбране је навео да ће црногорски воници бити ангажовани у "мање ризичном" региону севера Авганистана, те да ће "искључиво" бити распоређени на задацима обезбеђења базе Пол-е-Комри, у саставу мађарске чете.

Министар одбране је навео да ће војници пре упућивања у Авганистан бити "опремљени, обучени и увежбани по највишим стандардима" и одбацио тезе да се слањем војника у мисије "решавају социјална питања у војсци".

"Овим не решавамо социјална питања, каквих је теза било, већ на одговоран начин градимо кредибилитет црногорске војске и доприносимо њеном даљем развијању, кроз стицање искустава у заједничком раду на терену и у командама", рекао је црногорски министар одбране.

Вучинић је оценио да учешће у мисијама јесте изазов, али сам уверен да смо том изазову дорасли и да наши капацитети у потпуности омогућавају испуњењу наших задатака како у земљи, тако и ван ње.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драган Самарџић указао је да је мисија у Авганистану "сложена" и навео да ће пешадијски вод током новембра боравити у Мађарској на завршним припремама.

Марковић је објаснио да иако у Авганистан иде вод од 25 војника, да ће на завршне припреме у Мађарску бити упућено 40 војника, "како би се обезбедила резерва у случају одустајања неких од њих".

У првој ротацији, војници ће у Авганистану боравити шест месеци и они би снагама под водством НАТО-а требало да се придруже у фебруару наредне године.

"Стратегијски превоз војника до Авганистана организује Немачка, која сноси трошкове превоза и евакуације у случају рањавања и повреде војника", објаснио је начелник генералштаба.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи