Лажни лекови, лажна терапија, профит прави

Ухапшене четири особе у Мађарској које су најтеже болеснике, како се сумња, лечиле обичним беланчевинама људског порекла. Оптужени делимично признали кривицу, као и то да су третман наплаћивали 25.000 долара. Лечења обављана у тајности.

После шест месеци истраге, мађарска полиција ухапсила је професора, лекара, биолога и сувласника приватне болнице због илегалне трговине биолошким материјалом и лечења најтежих болесника клинички неиспитаним матичним ћелијама.

Сумња се да су, у последње 2 године уместо ембрионалних ћелија, пацијенти добијали обичне беланчевине људског порекла. За илегалне третмане плаћали су и по 25.000 долара. Ухапшени, који су делимичноно признали кривицу, суочени су са затворском казном од 8 година.

"Ухапсили смо их у изнајмљеној операционој сали болнице "Ђула Њире", док су се припремали за операцију. Сала је изнајмљена на неколико сати", каже Габор Бучек из Националног истражног бироа Мађарске.

 У тајности је лечено 12 пацијената на неколико локација у Будимпешти и унутрашњости земље.

У заплењеним епруветама и инјекцијама пронађене су обичне беланчевине људског порекла, растворене у сланој дестилованој води. Дозе је припремала Украјинка, мађарски лекар бринуо је о транспорту и чувању залеђених ћелија, док је доктор Иштван Шефер, власник истоимене приватне клинике за пластичну хирургију био надлежан за набавку главних материјала. Вођа групе био је амерички држављанин Јулиј Балтајтис.

Брат осумњиченог Иштвана Шефера и директор истоимене клинике, Тибор Шефер тврди да је његов брат невин и да ништа незакнито није урадио.

Пацијенти знали да су нелегално лечени

Клиника Шефер је пре 2 године изнајмила једну од својих лабораторија компанији која је имала дозволу да прикупља, али не и да испитује и користи матичне ћелије из пупчане врпце будућих мајки или фетуса после абортуса.

"Раније је то било легално. Имају дозволу. Имам тај папир код себе. Дакле, не може се говорити о недозвољеној активности", тврди Петер Замешњик, адвокат др Иштвана Шефера.

Претпоставља се да су пацијенти и њихове породице знали да је реч о нелегалном поступку, али нису ни слутили да уместо матичних ћелија добијају "богојављенску водицу", како то у жаргону кажу лекари.

Лечење матичним ћелијама не обавља се нигде у свету, пошто експерименти још нису достигли жељени ниво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи