Бег муџахедина из Зенице скандалозан

Други човек ОХР-а Рафи Грегоријан оценио је да је бекство бившег муџахедина Карај Камела бин Алија, Абу Хамзе, из затвора у Зеници "скандалозно". "У свакој демократској земљи министар правде после овога поднео би оставку".

Заменик високог представника у БиХ Рафи Грегоријан рекао је да је скандалозно бегство Карај Камел бин Алија, познатијег као Абу Хамза, који се после редовног одмора није вратио у затвор у Зеници, где издржава казну од три године и десет месеци.

Грегоријан истиче да је у случају Абу Хамзе Министарство правде Федерације БиХ на време добило упозорење од безбедносних агенција о постојању основане претње да би он могао побећи, али да су затворски органи у Зеници примили ту информацију превише касно и нису могли спречити његов излазак на слободу.

"У свакој демократској земљи министар правде после овога поднео би оставку", констатује Грегоријан.

Грегоријан оцењује да ово показује да у оквиру казненог система у БиХ постоје озбиљни и системски недостаци и подсећа да су проблеми с казненим системом вишеструки и добро познати.

Затворска веза

"Бекство Бин Алија је тек последњи у дугом низу проблема, које органи власти и министар правде Федерације Феликс Видовић нису успели решити током неколико година", наводи Грегоријан и додаје да је проблем безбедности у затворима постоји у оба ентитета БиХ.

Истовремено, босанска полиција почела је опсежну потрагу за одбеглим бившим припадником јединице "Ел муџахид", кога су западне обавештајне службе, још раније, описале као једног од кључних играча у компликованој мрежи радикалних исламиста, која је од краја рата 1995. године активна у тој држави.

Додатну главобоњу властима у Сарајеву представља чињеница да је Карај Камел у Зеници имао блиске контакте са Мирсадом Бекташевићем, највећом европском звездом исламских терориста у Европи, који је пре три године ухапшен и осуђен у Босни због планирања самоубилачких напада у тој држави, али и западној Европи.

Током претходне казне, Карај Камел, кога амерички обавештајци повезују са организацијом "Џама ел исламија", је ћелију делио са лидером вехабија у Босни Јусуфом Барчићем, који је погинуо у саобраћајној несрећи пре две године.

Стручњаци за тероризам, такође, упозоравају да се бекство Караја Камела "опасно подударило" са најавама да ће бити депортован у Тунис, где је раније осуђен на 12 година робије.

Суштински, власти у Сарајеву су под озбиљним притиском и због чињенице да су, практично, на слободу пустиле човека који се без већих проблема може укључити у већ постојећу мрежу радикалних исламиста.

Више од 1.000 осуђеника "на чекању" 

Према подацима којима располаже Министарство правде Федерације БиХ, на територији тога ентитета тренутно бораве 1.203 осуђена криминалца, којима је изречена коначна и обавезујућа пресуда, али се они налазе на слободи, уместо да служе утврђену казну.

"У самом Сарајеву тај број је висок и износи 400 криминалаца који ће чекати до четири године пре него што започну служење изречене казне. Постоји ризик да би ове особе могле побећи, јер у суседним земљама борави скоро 300 особа осуђених за кривична дела, које не могу бити изручене БиХ, закључује Грегоријан.

Последњи случај, бегство Абу Хамзе, поново скреће пажњу на потребу преиспитивања затворског система у Босни и Херцеговини и побољшања сарадње, координације и комуникације између менаџмента затвора, агенција за провођење закона и Министарства правде, саопштено је из Полицијске мисије Еуропске уније.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи