Бериша за легализацију геј бракова

Власти у Албаније се залажу за легализацију хомосексуалних бракова, истакао албански премијер Саљи Бериша. Албански премијер позвао Албанце да поштују "стандарде других европских земаља".

Албанске власти се залажу за легализацију хомосексуалних бракова, рекао је албански премијер Саљи Бериша, а преноси његов кабинет у саопштењу објављеном данас у Тирани.

Албански парламент ускоро ће да расправља о Нацрту закона којим се изједначавају права хомосексуалних и хетеросексуалних парова.

"Закон који би могао да покрене дебату и оштре реакције има за циљ укидање дискриминације и омогући ће цивилне бракове особа истог пола", најавио је Бериша, вођа најјаче конзервативне странке у Албанији где живи већинско муслиманско становништво.

"У Албанији постоји извесна нетрпељивост према тим мањинама", рекао је премијер и позвао Албанце да поштују "стандарде других европских земаља".

У тој бившој комунистичкој земљи у јануару 1995. укинут је закон којим се предвиђала казна и до десет година затвора "само због чињенице да је неко хомосексуалац".

Ипак, хомосексулалци су и даље жртве предрасуда у Албанији, где је већинско муслиманско становиништво, али и уз јак утицај хришћанске и православне заједнице.

"Оштро ћемо се супротставити том закону", изјавио је Франс пресу званичник муслиманске заједнице у Албанији, Сељим Муса.

"Не можемо да прихватимо тај закон, категорички смо против", поручио је портпарол католичке цркве у Тирани, отац Хенри Олдкамп.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи