Руси бетонирају обалу у Црној Гори

Руска компанија "Миракс" противзаконитим насипањем мора и бетонирањем плажа код Будве уништава природну средину, тврди невладина организација МАНС. Случај пријављен надлежној инспекцији и полицији.

Невладина организација Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) оценила је да су радови руске компаније "Миракс" у близини рта Завала код Будве нелегални и затражила од полиције да што пре испита и процесуира тај случај.

Манс је у саопштењу навео да је "Миракс" насипањем мора и бетонирањем обале починио кривична дела "градње без грађевинске дозволе, противправно заузимање туђег земљишта и уништавање животне средине".

Та невладина организација указује да просторним планом није предвиђена било каква градња на плажама у близини рта Завала, као и да руски инвеститор, "у редовној процедури није могао добити дозволу за насипање мора и бетонирање плаже".

Додаје се и да је парцела, на којој "Миракс" тренутно гради, у власништву државе Црне Горе, као и да се налази у зони морског добра, "што указује на чињеницу да та компанија гради на туђем земљишту".

Према информацијама МАНС-а, представници Јавног предузећа "Морско добро" пријавили су случај надлежним инспекцијама, али они до сада нису реаговали.

"Од самог доласка у Црну Гору, компанија "Миракс" у континуитету некажњено крши законе и прописе ове државе и у најмању руку има повлашћен положај код надлежних органа који су до сада веома мало, или готово ништа, учинили како би санкционисали овакво понашање", оцењује МАНС. 

У тој невладиној организацији очекују да ће државно тужилаштво укључити ова сазнања у "вишемесечну истрагу коју спроводи на основу кривичне пријаве МАНС-а" и на тај начин "показати да та компанија и њени профитни интереси нису изнад закона државе".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи