ЕУ критикује Румунију и Бугарску

Европска унија критиковала Румунију због слабих резултата у сузбијању корупције, а Бугарску због немоћи у сузбијању организованог криминала и најављује мониторинг. Званичници две државе обећавају наставак реформи и јачу борбу против корупције.

Извршни орган ЕУ, Европска комисија, у годишњем извештају наводи да су, упркос неким помацима, мере у борби против корупције у Румунији делимичне, као и да Бугарска није успела да се обрачуна са организованим криминалом.

Изражавајући забринутост због неуспеха у искорењивању корупције, који би додатно могао да умањи ентузијазам у ЕУ за пријем нових чланица, Комисија је саопштила да ће наставити са годишњим надгледањем напретка две државе.

"Замах реформи који је успостављен сада треба да буде подржан националним политичким консензусом који ће укључити све политичке партије и институције и уверљивијим резултатима", изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Нови бугарски премијер Бојко Борисов, чија је партија десног центра "Грађани за развој Бугарске" (ГЕРБ) победила на парламентарним изборима 5. јула, одговорио је понављањем обећања да ће појачати борбу против корупције.

Румунски министар правосуђа Каталин Предоју изјавио је да ће Румунија "без или са механизом мониторинга", радити на спровођењу реформи у области правосуђа "јер су такве реформе, на првом месту, у интересу њених грађана".

Бугарска и Румунија постале су чланице ЕУ 2007, али Европска комисија и даље прати њихове напоре да се обрачунају са корупцијом и спроведу реформе.

Ниједна од 10 држава које су примљене у Унију 2004. године није подвргнута таквој провери, навео је Ројтерс.

Унија је већ замрзнула стотине милиона евра у фондовима помоћи Бугарској, јер та држава није успела да обезбеди контролу над њима.

Европска комисија је у извештају похвалила Бугарску због неких техничких корака, као што је реформа кривичног поступка за тешке злочине, а Румунију због усвајања новог кривичног и грађанског законика и оснивања новог тела за борбу против корупције.

Комисија је први извештај о напретку Бугарске и Румуније представила у јуну 2007, док је последњи прелазни извештај представила у фебруару ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи