Аустрија за враћање имовинe Дунавским Швабама

Фолксдојчерима, чија је имовина одузета после Другог светског рата, аустријски председник Фишер обећао подшку. Питање реституције је важно у односима са Хрватском и Србијом, због чега Аустрија инсистира на проналажењу решења у "недискриминишућем поступку".

Председник Аустрије Хајнц Фишер обећао је да ће подржати заједницу Дунавских Шваба у испуњавању њихових захтева за повратком имовине одузете, на територији Србије и Хрватске, после Другог светског рата.

Спољнополитички саветник председника Фишера, Алфонс Клос у писму Радној заједници Донаушваба Аустрије (ДАГ) истиче се да Аустрија веома озбиљно схвата захтеве фолксдојчера.

Клос наводи да ће питање реституције даље остати важна тачка у билатералним односима са Хрватском и Србијом и да Аустрија инсистира на "недискриминишућем поступку" у решавању питања повратка имовине.

"Надамо да ће око ових области у ближој будућности доћи до конкретног развоја", поручио је Клос.

У случају Србије, навео је саветник председника Фишера, због унутрашњополитичких размимоилажења је дошло до застоја у процесу прихватања закона о реституцији, који је сада у форми нацрта. Аустрија ће се и даље залагати за усвајање тог закона.

Члан ДАГ-а Рудолф Рајман је нагласио да та организација поздравља обећање да ће званични Беч деловати у циљу усвајања закона о реституцији у Србији.

Са Хрватском је Аустрија већ закључила билатерални споразум о одштети Донаушваба који су побегли након Другог светског рата, али који до сада није примењен.

Административни суд Хрватске установио је у фебруару да код реституције имовине постоји дискриминација између Хрвата и страних држављана и та пресуда, оценио је Клос, представља напредак у правцу решење питања реституције и обештећења.

Код измене закона о обештећењу у Хрватској, сматра Клос, мора бити гарантовано да страни подносиоци молба за обештећење буду истоветно третирани као и хрватски.

Рајман је поздравио је одговор саветника председника Фишера и истакао да ће ова организација инсистирати на пуној примени парафираног споразума са Хрватском.

"Ми подржавамо мишљење председника Фишера да при том не сме доћи до дискриминације Дунавских Шваба", нагласио је Клос.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи