СДП захтева кадровске промене у РТЦГ

Социјалдемократска партија у Црној Гори жели да “у складу са европским медијским законима” подели управљачке функције и у РТЦГ. Ако су тачни ови захтеви, смешни су, прокоментарисала је програмска директорка Радојка Рутовић.

Председник Социјалдемократске партије и шеф парламента Ранко Кривокапић захтева кадровске промене у Телевизији Црне Горе, инсистирајући да кадар близак СДП-у дође на место програмског директора Телевизије, пишу "Вијести".

Према незваничним информацијама, Кривокапић је ову тему покушао да покрене и у разговорима са челницима Демократске партије социјалиста, оцењујући да СДП треба да има квоту у Јавном сервису, зато што генералног директора Бранка Војичића и програмску директорку ТВЦГ Радојку Рутовић сматра кадровима ДПС-а.

"Ако су тачни ови захтеви СДП-а, смешни су", рекла је програмска директорка Радојка Рутовић.

Више извора "Вијести" тврди да су вођа СДП-а и поједини његови сарадници у неформалним разговорима са представницима ДПС истицали да немају ништа против Војичића, већ против Рутовићке.

У СДП-у су јуче потврдили да траже промене на челу "информативне редакције Јавног сервиса".

Саговорник "Вијести" из врха те партије казао је да СДП нема ништа против појединих личности у ТВЦГ, већ против уређивачке концепције у неким редакцијама. Они очекују да директор Јавног сервиса буде неко ко ће бити "удаљен од политичког миљеа".

"Није добро ни због нас ни због европских институција да Јавни сервис ради на овакав начин. Уређивачку политику би требао да креира неко ко нема везе са политиком, нити има политичку наклоњеност ни власти ни опозиције. Као и у случају Генералног секретара Скупштине, сматрамо да и у Јавном сервису треба да буде нестраначка личност, а таквих има на медијској сцени", каже члан руководства социјалдемократа.

Једнопартијска политика информативног програма 

Кривокапић је прошле седмице, у интервјуу "Вијестима", рекао да "уређивачка политика дела информативно-политичке редакције више личи на једнопартијску, него на политику јавног сервиса".

Шеф парламента је тада казао да Јавни сервис мора да буде одговоран према друштву и да моћ која му је дата користи у јавном интересу, оцењујући да доста често није тако.

Генерални директор РТЦГ Бранко Војичић рекао је јуче да су покушаји утицаја на Јавни сервис константни.

"Није спорно да се захтевају промене, али је питање које и какве. Свако мисли да му припада да утиче на процесе и на односе у ТВЦГ. И власт и опозиција и невладине организације и добар део комерцијалних медија су врло заинтересовани за ТВЦГ", рекао је Војичић "Вијестима".

Војичић истиче да са Кривокапићем није имао директан разговор, осим спорадичних.

"Не прихватам двопартијски информативни програм"

Генерални директор ТВЦГ Бранко Војићић је рекао да Кривокапићеве речи о ТВЦГ нису довољно артикулисане.

"Ако је контекст његове критике побољшање Дневника, ја бих то поздравио. Ту има простора за унапређење и ми управо радимо на томе. А ако иза његових речи стоји нешто друго, ако он жели да се уместо једнопартијског, чак и да се сложимо да је једнопартијски, инсталира двопартијски инфорамтивни програм, то не могу да прихватим", наглашава Војичић.

Војичић напомиње да то онда не би био јавни сервис.

"Тенденција да се ТВЦГ преузме је нешто крајње конзервативно", каже Војичић.

По закону, ТВЦГ је независна и политички центри моћи не смеју имати утицаја на њен програм и кадровска питања.

Међутим, начин избора Савета РТЦГ и закулисне радње које га прате повод је за сумњу дела јавности и међународних организација да власт не одустаје од контроле над јавним сервисом.

ТВЦГ фаворизовала владајуће странке 

У задњем извештају ОЕБС-а и Савета Европе, објављеном након мартовских парламентарних избора, констатовано је да је ТВЦГ фаворизовала владајуће странке.

"Када буду имали аргументе за то што сада неформално тврде озбиљно ћу схватити овакве поруке и политичке препаде. Ако је тачно да траже моју смену, уручили су ми комплимент пошто напади долазе из владајућих структура", казала је Рутовић "Вијестима", додајући да ће се и званично огласити ако СДП јавно каже да жели њену смену.

"Не верујем да је то формалан захтев СДП-а, јер верујем у њихов демократски капацитет и жељу да поштују европске законе које су сами донели. Све мимо тога би био политички притисак на медије", рекла Рутовићева.

Поводом става у врху СДП-а да су Војичић и Рутовићева "кадрови ДПС", Бранко Војичић каже да му није јасно на основу чега су стекли такав утисак.

"Можда би у ДПС-у и волели да будем њихов члан. А да сам хтео да будем члан ДПС-а, имао бих много вишу функцију и плату. Мислим да би господину Кривокапићу било паметније да ме нигде не сврстава, а не да ме доживљава као противника", истиче Војичић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи