Хрвати у Минхену против Месића

Најава предавања о политичким и економским аспектима укључивања Хрватске у ЕУ, које у Минхену треба да одржи Хрватски председник Стјепан Месић, подстакла групу минхенских Хрвата да организују протест под слоганом "Одзвонило је". Не браним комунизам, тражим да се истакне антифашизам без кога не би било данашње Хрватске, рекао Месић.

Председник Хрватске Стјепан Месић у среду ће у Минхену одржати предавање о политичким и економским аспектима укључивања Хрватске у ЕУ, уласку Хрватске у НАТО и односима са Словенијом.

Најава тог излагања подстакла је групу Хрвата у Минхену да организују протест против хрватског председника под слоганом "Одзвонило је".

Због летака који су се појавили у неколико цркава у Минхену уочи сутрашње посете у којима је хрватски председник описан као "комуниста и неокомуниста", хрватски председник је рекао да не брани комунизам, већ тражи да се истакне антифашизам који је био борба против окупатора и без кога не би било данашње Хрватске.

"Па ко у овој земљи жели да успостави комунизам, ко тражи да се било који део те историје поново врати", рекао је Месић и објаснио да само тражи "раздвајање антифашизма који је трајао од 1941. до 1945. године".

Хрватски председник је оценио да је то била борба против окупатора и борба за национално ослобођење, као и да је и у том рату, као и у сваком, било појединачних злочина.

Према његовим речима, да није било антифашистичке борбе, "вратила би се Краљевина Југославија, краљ Петар Други Карађорђевић и његов министар одбране Дража Михајловић".

"А ви онда можете замислити шта би се догодило са Хрватима да нису били у антифашистичкој борби. Једна трећина би побегла, једну трећину би побили, а трећина би била асимилирана", рекао је Месић.

Хрватски председник је поновио да је усташка Независна Држава Хрватска (НДХ) била погрешна страна, као и да патриотом не може бити проглашен онај који је у својој идеји и делу имао злочин.

Према његовим речима, свештеници који славе рођендан усташког вође Анте Павелића, који је продао пола Хрватске, не могу вратити ни НДХ нити њега.

"Не знам зашто се црква у то меша. Ако се неки леци деле у цркви и неки свештеници позивају на демонстрације, они на то имају право као грађани, али не у оквирима цркве", упозорио је хрватски председник.

Леци са позивом на протесте

"Кабинет Председника РХ с изненађењем је примио информацију да су у недељу 19. јула 2009. у неколико цркава у Минхену дељени леци с позивом на протесте", саопштено је из кабинета председника, а преноси сајт jutarnji.hr.

Та канцеларија упозорава да цркве дефинитивно нису место за позивање на политичке протесте, нити су свештеници они који би се таквим позивима требали бавити.

У саопштењу се посебно истиче како је демонстрације на подневној миси најавио водитељ хрватске католичке мисије у Минхену фра Томислав Дукић, који је напоменуо да Црква не организује протест али да ће он у њему учествовати. Месић је упутио протест папиној нунцијатури. Због тога је канцеларија председника о свему обавестила Апостолску нунцијатуру у Загребу и немачку амбасаду у Хрватској.

Како лист сазнаје од Хрвата у Баварској, демонстрације против председника Месића иницирала је група Хрвата из Минхена и Баварске који сматрају да је Месић обешчастио жртве Блајбурга и да штити комунистичке злочинце.

"Протестујемо против Месићеве изјаве да је комеморација у Блајбургу усташки дернек. Протестујемо против Месићевог величања комунизма и Тита, те његове заштите и прикривања комунистичких злочинаца и злочина."

Протест је немачкој полицији пријавио један хрватски угоститељ из Минхена, а летке су у недељу делили "припадници хрватске младежи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи