Српске општине се жале на дискриминацију

Власти кантона Ливно у Федерацији Бих дискриминаторски се односе према општинама са већинским српским становништвом, упозоравају начелници три општине. У знак протеста због таквог односа, Срби се спремају да блокирају саобраћајнице.

Начелници општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово упозорили су да власти Ливањског кантона већ годинама спроводе дискриминацију према тим општинама у Федерацији БиХ у свим областима, јер су Срби повратници већинско становништво.

"Политика владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у Ливањском кантону према овим општинама је катастрофална и срачуната на даље економско пустошење и неодрживост повратка избеглих Срба", наведено је у писму које су потписали начелница општине Дрвар Анка Папак - Додиг, Босанског Грахова Урош Макић и Гламоча Радован Марковић.

Они су једногласни у оцени да, уколико се алармантно стање што пре не промени, Србима нема опстанка на тим просторима.

У писму упућеном највишим институцијама БиХ и Федерације БиХ, председници општина подсећају да је привредни живот потпуно замро, да су све три локалне заједнице без изворних прихода "откако је спроведена нелегална приватизација која се изродила у легалну пљачку и отимачину државне имовине".

"Од те приватизације и продаје пословних простора три општине нису добиле ни једне марке", истиче се у писму и додаје да кантонална влада из Ливна не поштује закон о локалној самоуправи, јер не измирује основне законске обавезе према општинама.

Такође се упозорава да су српски ученици у школама обесправљени, јер им није уведена национална група предмета, нити је дозвољена употреба српског језика и ћирилице.

Начелници општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово упозоравау да је стање крајње алармантно, а незадовољство велико, и да се, због тога, народ спрема на самоорганизовање и блокаду свих саобраћајница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи