Потрага за лажним болесницима

Завод за здравствено осигурање у Хрватској ангажовао 150 лекара - контролора, који ће "изненада" обилазити станове да проверавају да ли су људи на боловању заиста болесни.

Хрватски завод за здравствено осигурање ангажовао је 150 лекара - контролора који проверавају да ли су људи који су на боловању заиста болесни.

Управник завода Тихомир Стризреп,  рекао је да је ова акција већ дала резултата и да је проценат боловања у Хрватској у паду, преноси "Јутарњи лист".

"Сваки дан спроводимо контроле. Наши контролори могу било којег дана банути на врата оних који су на боловању", рекао је Стризреп.

Лекари - контролори очекују да болесници сарађују током њихових ненајављених посета. Лекари носе болничку документацију пацијента и очекују да им он покаже своје налазе.

Проблеми се јављају једино ако болесници не желе да пусте контролоре у свој стан. Таква овлашћења нема ни полиција и у приватни посед може се ући једино са налогом.

У Заводу кажу да су задовољни сарадњом пацијената, али о броју ухваћених лажних болесника не желе да говоре.

Лекари - контролори не одлазе у станове особа за које је апсолутно јасно да су тешко болесни, као ни код оних који су два или три дана на боловању.

Они који су на боловању око месец дана и чије здравље је у том периоду требало да се побољша, или ако је реч о болести која не траје дуго, а пацијент је на боловању дужи период, они могу очекивати долазак контролора, пише загребачки лист.

У Заводу кажу да циљ акције није да узнемиравају људе које су заиста болесни, већ да пронађу лажне болеснике који неоправдано живе на терет државе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи