Комшић подржао Тадићев предлог

Жељко Комшић, председник Председништва БиХ, подржава предлог председника Србије да бивше чланице СФРЈ организују обележавање 50. година Покрета несврстаних. Хрватска би се, такође, придружила прослави јубилеја, изјавио хрватски председник Стјепан Месић.

Председник Председништва БиХ Жељко Комшић подржава предлог председника Србије да бивше чланице СФРЈ организују обележавање 50. година Покрета несврстаних.

"Моје лично мишљење о предлогу председника Тадића је врло позитивно... али због специфичности БиХ, односно институције Председништва БиХ, моје лично мишљење није довољно да би се и БиХ званично томе прикључила. Такву врсту одлуке може донети само Председништво БиХ као целина, и то консензусом", рекао је Комшић у интервјуу за "Данас".

Сложио и са Тадићевим предлогом да се земље бивше Југославије организују и заједно наступају на тржиштима Несврстаних.

"Штета би било не искористити врло позитивно расположење које влада у земљама чланицама Покрета несврстаних према нама генерално. Ту пре свега мислим и на њихов помало 'сентименталан однос' према свему што долази с простора бивше Југославије, а посебно на однос према Титу", навео је Комшић.

Додао је да БиХ неће тражити чланство у Покрету, али да ће остати у својству посматрача, јер је "неспојиво чланство у Покрету несврстаних и оно чему ми тежимо - пуноправно чланство у ЕУ и НАТО".

Хрватска би се придружила прослави јубилеја

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је да би се Хрватска, као једна од држава наследница бивше Југославије, придружила прослави 50. годишњице Покрета несврстаних земаља.

У изјави агенцији Бета, он, међутим, није желео да се изјасни о томе да ли би подржао да се таква прослава организује у Београду, како је то недавно предложио председник Србије Борис Тадић.

"Ако би се обележавала 50. годишњица оснивања Покрета несврстаних, Хрватска би се придружила тој прослави као једна од држава наследница бивше Југославије, која је била један од оснивача тог покрета", рекао је Месић.

Тадић је на самиту Покрета несврстаних земаља, прошле недеље у Египту, предложио да бивше југословенске републике 2011. године организују у Београду обележавање 50. годишњице оснивања Покрета несврстаних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи