Влада Хрватске тражи смањење плата

Хрватска влада инсистира да синдикати прихвате смањење плата за шест одсто у јавним предузећима и државној управи. Уколико је неопходно смањити буџетска средства, треба смањити издвајања за Цркву и дијаспору, изјавио хрватски председник Стјепан Месић.

Влада Хрватске тражи од синдиката да се за 245.000 запослених у јавним и државним службама, зараде смање за шест одсто и да се ове и следеће године одрекну регреса и божићних награда, преносе медији детаље са састанка премијера Јадранке Косор са социјалним партнерима.

Представник синдиката јавних служби Вилим Рибич рекао је да синдикати неће пристати на Владин предлог.

"Имамо споразум који је светиња. Покренућемо судске тужбе и држава ће имати већи дуг од оног према пензионерима", поручио је Рибич.

Министар финансија Иван Шукер рекао је, како су пренели синдикалци, да се мора ићи у смањивање плата и пензија, јер би се могло догодити да у септембру оне не буду ни исплаћене.

Мање новца за цркву и дијаспору

Председник Хрватске Стјепан Месић рекао је да, уколико треба "кресати трошкове буџета, треба смањити и издвајања за Цркву и за дијаспору.

Месић је рекао да ће нови премијер Јадранка Косор тешко водити владу ако врло брзо не усвоји концепцију како изаћи из кризе и уз чију помоћ.

У емисији Хрватског радија "Са председником уз кафу", Месић је рекао да би требало смањити и инвестиције које ће добит показати тек после неколико година.

"Радници и пензионери са најнижим примањима врло тешко ће преживљавати ако им се смање плате и пензије као што се најављује у медијима", оценио је Месић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи