Име амбасадора у Београду до краја недеље

Црна Гора предложиће амбасадора у Београду до краја недеље, најавио министар иностраних послова Милан Роћен. Сутра саопштење о томе шта је Црна Гора добила од признања независности Косова. Политички односи са Србијом полако се поправљају, оценио Роћен.

Црногорски министар иностраних послова Милан Роћен, на седници парламентарног Одбора за европске интеграције и спољну политику, рекао је да ће Црна Гора до краја недеље предложити амбасадора у Београду, али није желео да саопшти ко ће то бити, док не добије агреман.

Министар је најавио да ће сутра, на седници парламента, саопштити шта је Црна Гора добила од признања независности Косова.

Роћен је напоменуо да се после признавања Косова политички односи са Србијом ревитализују, и одбацио оцене да признање има везе са мањим бројем туриста из Србије на црногорском приморју.

Говорећи о успостављању дипломатских односа са Косовом, Роћен је оценио да Црна Гора не осећа никакав притисак ни од кога да што пре успостави дипломатске односе и додао да се са властима у Приштини добро сарађује у свим областима.

Захтев Србије за отварање конзулата 

Министар је додао да Подгорица разматра захтев Србије за отварање три конзулата у Црној Гори и да нема потребе ни за какву нервозу, наводећи да је Србија по том питању мало "наопако" кренула, пошто је Црна Гора за ту идеју прво сазнала из медија, па им је тек онда достављен званичан захтев.

Роћен је изјавио и да оставка хрватског премијера Ива Санадера неће утицати на коначно решење питања полуострва Превлака и одбацио тврдње да је било неких тајних договора око "намиривања" штете Хрватској због напада на Дубровник.

Министар је оценио да су то приче "као у филмовима и криминалним романима" и додао да нико никоме ништа не дугује.

Роћен је, такође, истакао да је значајно то што је Црна Гора била посматрач на Самиту несврстаних у Египту, пошто "много веће земље од нас траже подршку међу несврстанима".

Црна Гора "иде на четири стране"

Министар каже да није сагласан са оценама појединих опозиционих посланика који сматрају да Црна Гора, уместо да се концентрише на неколико важних адреса, "иде на све четири стране".

Говорећи о уласку у НАТО, Роћен је рекао да га не брине мала подршка уласка Црне Горе у западну војну алијансу и додао да је убеђен да ће грађани схватити све предности учлањења, као и да Црна Гора неће урадити ништа што је противно вољи њених грађана.

Роћен је, објашњавајући систем запошљавања у црногорском министарству иностраних послова (МИП), истакао да се не води рачуна о националној припадности, наводећи да тренутно у МИП-у ради седам одсто припадника националних мањина.

Посланици опозиције су критиковали Роћена и МИП пошто су признали независност Косова, и тиме, по њиховим речима, довели у питање добре односе са најважнијим суседом - Србијом.

Посебно су критиковали кадровска решења у амбасадама, наводећи да у њима има "кумова, ратних хушкача, лица са међународних потерница".

Опозиција је указала на велике апанаже и плате амбасадора, на шта је Роћен рекао да "амбасадори не могу да просе по свету", као и да је висина плата прописана међународним правилима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи