Годишњица турске инвазије Кипра

Кипар је обележио 35. годишњицу од инвазије турских снага које су заузеле трећину северног дела тог сада подељеног медитеранског острва. Сви досадашњи покушаји да се острво поново уједини су пропали.

На Кипру је данас обележена  35. годишњица од инвазије турских снага које су заузеле једну трећину северног дела сада подељеног медитеранског острва.

Сирене су се чуле у 5.30 ујутро, када су се 20. јула 1974. године на Кипру искрцали први турски војници, званично да би заштитили кипарске Турке који су тада представљали мање од 20 одсто становника.

Турске снаге искрцале су се пет дана после неуспелог пуча који су извршили кипарски Грци националистичке оријентације у намери да уједине острво с Грчком у којој је тада на власти била војска.

Током данашњег преподнева организовано је неколико верских церемонија у Никозији у знак сећања на војнике и цивиле који су убијени или су нестали током те блиц офанзиве.

Офанзива је завршена 30. јула формирањем "зоне безбедности" под контролом Уједињених нација дуж "зелене линије" која је од 1964. године делила две заједнице. Турска војска контролише 37 одсто острва.

Према подацима УН, 1.468 кипарских Грка и 502 припадника кипарских Турака су нестали током сукоба 1963-64. године и турске инвазије.

Серија покушаја да се острво поново уједини до сада су пропали.  Од септембра 2008. године два острвска лидера, кипарски председник Деметрис Христофјас и вођа турског дела Кипра (који признаје једино Анкара) Мехмет Али Талат отпочели су нове преговоре али за сада није
забележен неки опипљиви напредак.

Кипарски Грци желе да се формира федерација под влашћу јаке централне државе, што кипарски Турци одбијају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи