Умро после туче са вехабијама

Сукоб групе младића са вехабијама у Мостару резултирао смрћу тридесетпетогодишњег Магдија Дизадаревића. Поједини мештани тврде да у том насељу "не може да се живи од вехабија".

Тридесетпетогодишњи Магди Диздаревић преминуо је од повреда задобијених у тучи вехабија и групе младића у једном кафићу у Мостару. Осим њега, у тучи у мостарском насељу Лука, повређена су још четворица младића, пише "Дневни аваз".

"Диздаревић је преминуо јутрос у седам сати у Регионалном медицинском центру 'Др Сафет Мујић' у Мостару", изјавио је шеф хирургије Брацо Хајдаревић, а преноси сарајевски лист.

Према Хајдаревићевим речима, Диздаревић је умро због тешких телесних повреда главе, фрактуре лобање и крварења мозга.

Масовна туча у кафићу, у мостарском насељу Лука, догодила се када се група вехабија враћала из оближње џамије. Присталице вехабијског покрета сукобиле су се са младићима који су у оближњем локалу славили завршавање снимања у музичком студију.

"Младићи су изашли на улицу и посвађали се са овима из џамије. Двојица младића су се потукла, након чега је настала масовна туча", рекла је једна жена, која због страха од могућих претњи није желела да открије свој идентитет.

Нико у насељу Лука где се догодио инцидент, није желео јавно да каже шта се дешавало, само су кратко коментарисали да "у том насељу  не може да се живи од вехабија".

Саслушано више особа

У кантоналној полицији саслушано је више особа које се доводе у везу са инцидентом, изјавио је за Агенцију ОНАСА начелник Криминалистичког одељења те полиције Мирослав Шутић.

Меџлис Исламске заједнице Мостар најоштрије је осудио напад на вернике који се догодио у ноћи 15. јула испред Шарића џамије у Мостару.

У Меџлису најоштије осуђују и текстове у појединим медијима, који су по "непровереним и неслужбеним информацијама, пребацујући кривицу на 'вехабијски покрет', наставили са ширењем исламофобије и напада на ислам и муслимане", наводи се у саопштењу Меџлиса, а преноси "Аваз".

Стога, Меџлис Исламске заједнице Мостар од надлежних полицијских органа захтева брзу и ефикасну истрагу, а од Регулаторне агенције за комуникацију и Већа за штампу да утврде степен одговорности сваког медија који је извештавао о том догађају.

"Босанскохерцеговачку и светску јавност желимо да подсетимо да су се испред Шарића џамије догодиле две повезане туче. Прва пре ноћне молитве, која има искључиво карактер грађанске одговорности, и друга, у којој је маса необузданих младића сачекала вернике испред џамије после молитве, у којој су тешке повреде добили углавном верници и особе које су дошле да смире ситуацију", истичу у Меџлису Исламске заједнице Мостар.

Из те заједнице такође подсећају да су "у том срамотном чину учествовале и неке особе с дебелим полицијским досијеом, што су полицијске службе прећутале у интересу истраге, а медији у интересу стварања исламофобичне атмосфере", пише сарајевски лист.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи