Сабор изгласао други ребаланс буџета

Посланици хрватског Сабора већином гласова усвојили други ребаланс државног буџета. Предвиђена прерасподела 2,2 милијарде куна и смањење трошкова за 780 милиона куна. Изгласан и споран Закон о медицинској оплодњи.

Хрватски Сабор, већином гласова, усвојио други ребаланс државног буџета којим је предвиђена прерасподела 2,2 милијарде куна и смањење трошкова за 780 милиона куна, што је знатно мање од укупно 14 милијарди куна које Хрватска мора уштедети до краја године.

Ребаланс је рађен уз пројекцију пада БДП за 4,5 одсто у овој години и инфлацију од 2,7 одсто.

Предвиђено је смањивање буџетских прихода за 6,8 милијарди куна, а расхода за 780 милиона куна.

Ребаланс који је предложила Влада подржала су 82 посланика владајуће коалиције, док је 41 посланик опозиције био против.

Посланици су одбили два амандмана Хрватског демократског савеза Славоније и Барање којима је тражено да се половина од 800 милиона куна за бродоградњу и Хрватске железенице издвоји тако што би по 200 милиона куна добили ратари и сељаци.

Сабор је изгласао и низ закона којима се планирају уштеде новца из буџета.

Тако је укинута одлука о бесплатним уџбеницима и превоз за ученике основних и средњих школа, што је у Хрватској изазвало бурне реакције јавности, обзиром да се Сабор, још једном, није усудио да дирне у више од 300 милиона куна средстава за тамошњу католичку цркву.

Влада је ипак обећала да ће у складу с расположивим средствима помоћи социјално угрожене групе.

Посланици су подржали одлуку о смањењу пензија за бивше државне функционере за десет одсто, која ће се примњивати од августа, али о повластицама за око 500.000 стварних и наводних ветерана Домовинског рата није ни расправљано.

Такве пензије прима 479 бивших дужносника, а просечна пензија у јуну је износила 10.453 куна (око 1.400 евра).

Пооштрени су и услови за стицање саборске пензије - уместо две године, услов ће бити најмање четири године посланичког мандата у које се неће урачунавати мировање мандата.

Повећава се дужина укупног стажа за стицање посланичке пензије са 20 на 25 година, и старосна граница за мушкарце са 55 на 60 година, а за жене с 50 на 55 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи