Конзулати у Црној Гори у "формалној фази"

Отварање конзулата Србије у Црној Гори треба регулисати билатералном конвенцијом, рекао је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац. Србија предложила да конзуларна представништва буду у Херцег Новом, Бијелом Пољу и Никшићу.

Амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац изјавио је да је прича о конзуларним представништвима у Црној Гори у "формалној фази" и да би то питање требало да буде регулисано у оквиру билатералне конвенције о конзуларним пословима двеју држава.

"Тада ће бити одређено колико ће и у којим градовима бити отворена конзуларна представништва", рекао је амбасадор Лутовац у интервју подгоричком дневнику "Дан".

Лутовац је подсетио да је Србија предложила да конзуларна представништва буду отворена у Херцег Новом, Бијелом Пољу и Никшићу, али је указао "да коначно, то не зависи само од једне стране".

"Да би договор био постигнут, потребна је сагласност и Црне Горе. Уколико дође до сагласности биће отворени конзулати, као што је и најављено", рекао је амбасадор.

"Олакшати живот грађанима"

Лутовац је навео да је идеја о отварању конзулата "потекла пре свега да би се изашло у сусрет грађанима којима је потребно олакшати живот".

"Треба имати у виду чињеницу да у Црној Гори живи више од 30 одсто оних који су се изјаснили као Срби, али и да постоји велики број грађана који су, на овај, или онај начин упућени на конзуларне послове и услуге", рекао је Лутовац.

Требало би, указао је Лутовац, имати у виду да Србија и Црна Гора имају развијене привредне односе и у тој ситуацији често су потребне конзуларне интервенције или услуге, било да су у питању спорови или нешто друго.

Лутовац је, разматрајући односе Србије и Црне Горе рекао да су они од марта 2008. године, када је он дошао у дипломатску мисију, "били на искушењу", нарочито пошто је званична Подгорица признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

"Србија је учинила све да неслагање Подгорице и Београда око Косова не погоди обичне грађане. Дакле, што се тиче неких стратешких односа покушавамо да у директној комункацији превазиђемо штету која је настала таквим потезом", навео је Лутовац.

Амбасадор Србије је указао да је обавеза политичара у обема земљама да раде у интересу грађана, па би "у будућности требало да очекујемо да ће односи ићи узлазном путањом и да ће евентуални проблеми бити решавани у нормалној комуникацији."

"Било који проблем не би требало да се одражава на свакодневни живот и односе две државе", закључио је амбасадор Лутовац.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи