Инцко позвао на решавање проблема у БиХ

Лидере водећих партија у БиХ, високи представник међународне заједнице за БиХ, Валентин Инцко позвао на проналажења решења за преостала питања из "мапе пута" за укидање режима виза.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко позвао је политичке лидере у БиХ да се ангажују у бржем постизању решења за актуелне проблеме у држави.

Инцко је у Сарајеву одржао састанак са лидерима СДА, ХДЗ и СНСД, Сулејманом Тихићем, Драганом Човићем и Милорадом Додиком, лидером ХДЗ 1990 Божом Љубићем и представником Странке за БиХ Сефером Халиловићем, саопштено је из Канцеларије високог представника (ОХР).

У саопштењу се истиче да је чињеница да је Европска комисија препоручила укидање визног режима грађанима Црне Горе, Србије и Македоније, само подцртала хитну потребу конструктивног ангажовања политичких лидера БиХ и проналажења решења за преостала питања из "мапе пута".

"Уколико се власти БиХ посвете решавању ових питања, могуће је да БиХ сустигне своје суседе, већ средином идуће године", сматра Инцко. Он је нагласио да је ово питање од кључне важности за грађане БиХ и да се ова прилика не сме пропустити.

Стога је основна тема данашњег састанка била како убрзати решавање преосталих питања, укључујући проблеме који су присутни у институционалном оквиру за борбу против организованог криминала и корупције, као и у решавању потешкоћа у процедури за издавање биометријских пасоша и у области управљања границом и миграцијама, истакао је Инцко.

На данашњем састанку је било речи и о испуњавању услова и циљева неопходних за транзицију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ, односно решавању питања државне и војне имовине.

Учесници су се сагласили да се настави процес дијалога и да се следећи састанак одржи у другој половини августа, када ће бити говора о будућим механизмима, формату и координацији састанака, како би се укључила и релевантна парламентарна тела чиме би се отворио институционални оквир дијалошког процеса и постигла боља транспарентност, каже се у саопштењу.

Наведено је да данашњем састанку из оправданих разлога нису присуствовали лидер ПДП Младен Иванић и лидер Демократске партије у оснивању Драган Чавић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи