Конституисан парламент Бугарске

После парламентарних избора одржаних 5. јула Бугарска је конституисала парламент на чијем челу је Цецка Цачева. Председник Бугарске Георги Прванов ће у четвртак понудити мандат за састављање владе лидеру ГЕРБ-а, Бојку Борисову.

Четрдесет први сазив Националне скупштина Бугарске положио је заклетву и изабро прву жену за председника парламента.

Изабрана је Цецка Цачева из странке ГЕРБ, са 227 гласова за, ниједним против и три уздржана гласа, јавља бугарска новинска агенција БТА.

Партија десног центра ГЕРБ (Грађани за европски развој Бугарске) градоначелника Софије Бојка Борисова, победник на парламентарним изборима од 5. јула, има 116 од укупно 240 места у парламенту.

Посланици су такође изабрали шест заменика председника Националне скупштине, по једног из сваке парламентарне групе.

Национална скупштина има шест парламентарних група -ГЕРБ Коалиција за Бугарску, Покрет за права и слободе, Атака, Плава коалиција, Ред, законистост и правда. Бојко Борисов (50), који треба да постане премијер, изјавио је да ће објавити састав владе 27. јула.

Партија десног центра ГЕРБ је најавила да је спремна да образује владу са Плавом коалицијом или мањинску владу.

ГЕРБ је најавила да ће оштро кажњавати корумпиране званичнике и криминалне босове, да би повратила поверење Европске уније у Бугарску.

ГЕРБ је изборима убедљиво победила владајућу Социјалистичку партију, чији је пораз протумачен као последица неуспешне борбе против корупције и криминала, због чега је ЕУ често критиковала Бугарску, која је чланица Уније од 2007. године.

Прошле године, ЕУ је Софији ускратила скоро милијарду евра помоћи зато што није испунила дата обећања у вези с обрачуном са разним врстама незаконитости, подсетио је Ројтерс.

Шеф посланичке групе ГЕРБ Цветан Цветанов нагласио је у парламенту да ће нова влада, која је у формирању, бити бескомпромисна у обрачуну са корупцијом и кршењем закона.

Очекује се да председник Георги Прванов у четвртак понуди мандат Борисову за формирање владе. После тога, Борисов ће имати седам дана времена да објави састав свог кабинета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи