Оптужница за злочин код Приједора

Потврђена оптужница за злочин на Корићанским стијенама 1992. године. Оптужени учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био прогон хрватског и бошњачког становништва Приједора, наводи се у оптужници.

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Сашу Зечевића и Радослава Кнежевића из Приједора терети за ратне злочине на Корићанским стијенама 1992. године, саопштио је Суд БиХ.

Према наводима оптужнице, Зечевић и Кнежевић су као полицајци од краја априла до краја септембра 1992. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био прогон хрватског и бошњачког становништва Приједора.

У оптужници се наводи и да су оптужени као припадници Интервентног вода полиције 21. августа 1992. године, заједно са другим припадницима те формације, учествовали и помагали спровођење конвоја аутобуса и камиона у којима се налазило више од 1.200 цивила бошњачке и хрватске националности из општине Приједор.

"Приликом заустављања конвоја поред реке Угар на планини Влашић, извршена је селекција више од 200 војно способних мушкараца. Припадници интервентног вода су, наводно, учествовали у издвајању мушкараца, те њиховом спровођењу до локације зване Корићанске стијене. На тој локацији цивилима је наређено да клекну на руб цесте, окренути према провалији, а затим су усмрћени хицима из аутоматског оружја", наводи се у оптужници.

Још се наводи да је пуцано и у тела убијених, која су пала у провалију, те да су на њих бацане гранате.

"На тај начин је убијено више од 200 цивила - мушкараца, док је најмање 12 цивила преживело стрељање", пише у оптужници.

Зечевић је ухапшен у Приједору 1. јула након што су претходно двојица оптужених за злочине на Корићанским стијенама постигли договор са Тужилаштвом БиХ о признању кривице.

Споразум о признању кривице постигли су првооптужени Дамир Иванковић, а потом и трећеоптужени Гордан Ђурић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи