Визна либерализација за Македонију

Македонија сутра из Брисела може да очекује предлог за укидање визног режима, рекао Хавијер Солана у Скопљу, другој станици његове балканске турнеје.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је данас у Скопљу да доноси добре вести Македонији у вези с визном либерализацијом.

Хавијер Солана  је најавио  да Македонија сутра из Брисела може да очекује предлог за укидање визног режима.

"Знам да је визна либерализација важно питање. Оно ће бити решено и надам се да ћете у наредних неколико дана добити добре вести", рекао је Солана на заједничкој конференцији за новинаре с македонским премијером Николом Груевским.

Солана је рекао да ће визна либерализација помоћи грађанима Македоније, нарочито младима, да слободно путују и зближе се с људима у земљама чланицама ЕУ, пренела је македонска агенција МИА.

Очекује се да ће Европска комисија сутра усвојити препоруке за визну либерализацију за Србију, Црну Гору и Македонију, а одлуку о томе саопштиће европски комесар за проширење Оли Рен и потпредседник Комисије и комесар за правосуђе Жак Баро на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу.

Комисија ће предложити да грађанима Србије, Црне Горе и Македоније од почетка наредне године буду укинуте визе за земље ЕУ, док ће Албанија и Босна и Херцеговина морати да сачекају, јер нису испуниле потребне предуслове.

Предлог званично треба да прихвате и министри правде и унутрашњих послова 27 чланица ЕУ, иако није неопходно да њихова одлука буде једногласна.

Солана задовољан односима с Македонијом 

Солана је рекао да је задовољан односима Македоније и ЕУ као и начином на који се та земља ухватила у коштац с економском кризом.

"Данас не доносим датум за почетак преговора, већ дух конструктивне и добре сарадње. Нарочито смо задовољни начином на који се држава интелигентно бори с економском кризом, што показују економски индикатори", рекао је Солана после разговора с македонским премијером.

Он је препоручио Македонији да настави да спроводи реформе и примењује законе у оквиру Охридског оквирног споразума, који су, према његовим речима, пут којим земља иде ка ЕУ.

Груевски је упознао Солану с настојањем македонских власти да од Брисела добију датум за отпочињање претприступних разговора, са ситуацијом у Македонији и региону.

Високи представник ЕУ састао се и са представницима опозиције - председником Социјалдемократског савеза Бранком Црвенковским и лидером албанске странке ДУИ Алијем Ахметијем.

Солана је у Скопље допутовао из Београда, где је јуче разговарао с највишим званичницима Србије, а посету региону наставља боравком у Приштини.

Планирано је да у Приштини разговара с председником и премијером Косова, Фатмиром Сејдиуом и Хашимом Тачијем и посети мисију Еулекс у Покрајини.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност завршава сутра балканску турнеју посетом Црној Гори.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи