БиХ враћена са ивице финансијског колапса

Стенд-бај аранжманом са ММФ-ом Бих враћена са ивице финансијског колапса, изјавио шеф мисије у тој земљи Костас Христу. Није реч само о новцу ММФ-а, већ омогућавање приступа средствима и из других извора.

Шеф мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Костас Христу изјавио је да је стенд-бај аранжман са том међународном институцијом вратио земљу са ивице финансијског колапса.

"Тај програм дизајниран је да спречи економске и социјалне последице удара глобалне економске и финансијске кризе", рекао је Христо за сарајевски медије.

Истакао је да је веома важно схватити да није реч само о новцу ММФ-а, већ да тај аранжман омогућава приступ новцу и из других извора, посебно од Светске банке и Европске уније.

Христо је још нагласио да успех стенд-бај аранжмана зависи од потпуне примене онога што је договорено, односно мера штедње на свим нивоима власти у БиХ.

"Још постоје отворени ризици. Спољне економске околности могу постати још горе, али имамо обећања власти у БиХ да ће своје активности прилагодити ситуацији", навео је званичник ММФ-а.

Према његовим речима, новац из стенд-бај аранжмана спречиће власти у БиХ да праве одлуке који би изазвали социјалне немире.

Најавио је да ће у децембру бити извршена следећа провера напретка у испуњавању договореног аранжмана са ММФ-ом, од чега ће зависти уплата друге транше средстава.

"Обавезе које су услов за то су, између осталог, усвајање ребаланса буџета у ентитетским парламентима и договор о целовитом акционом плану реформи система права из буџета у Федерацији БиХ.  Осим тога,  биће потребно успоставити стални комитет за финансијску стабилност и до краја септембра достићи фискалне циљеве",  нагласио је шеф мисије
ММФ-а у БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи