Дан државности Црне Горе

У Црној Гори данас се слави Дан државности. Обележава се у знак сећања на 13. јул 1878. годинe, када је Црна Гора на Берлинском конгресу призната као самостална држава, као и на 13. јул 1941. годинe када је народ Црне Горе почео устанак против фашизма.

Поводом 13.јула Дана државности у Црној Гори, председник Црне Горе Филип Вујановић, поручио је да се тај  дан обележава у години у којој Црна Гора слави 131. годишњицу стицања државне независности, три године од њеног референдумског обнављања и 68 година од великог антифашистичког устанка.

"Слободарство и антифашизам вечне су вредности Црне Горе обједињене у јединствен датум 13. јул. Вредност слободе и државне независности судбински је спојила, зашто да не вјерујемо, два највећа датума Црне Горе, објединивши их у јединствен датум, 13. јул", рекао је црногорски председник. 

Вујановић је рекао да је трећи историјски вредан датум за Црну Гору, 21. мај 2006. године, када је референдумом обновљена независност Црне Горе.

Вујановић је на синоћњем пријему у Плавом дворцу на Цетињу поручио да Црна Гора са слободарством, антифашизмом и складом односа народа и вера који, како је рекао, опет у њима има своје извориште, приступа европским и евроатлантским интеграцијама са цијем да потврди модерну грађанску државу.

Вујановић је рекао да Црна Гора приступа интеграцијама да би поделила њихове вредности, али и да би несебично и трајно у њима промовисали своје изузетно богатство.

"Можда због тога, понекад доживљавамо да је ово придружење великим државним породицама споро и са превише захтева. Али, нас то не изненађује, јер под овим бескрајно плавим небом Црне Горе никада се нису сабље исковале нити песме испевале без муке", рекао је председник Црне Горе.

Свечана академија поводом данашњег празника биће одржана у селу Равни Лаз у Пиперима, а данас и сутра у Црној Гори су нерадни дани.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи