Хрватска тешко погођена кризом

Најављени ребаланс буџета предвиђа уштеду од 3 милијарде куна. Још један ребаланс до краја године. Од почетка кризе 40.000 људи у Хрватској остало без посла. Продавнице се свакодневно затварају.

Предлог ребаланса хрватског буџета предвиђа уштеду од 3 милијарде куна, што је мање од потребног. Додатно резање трошкова, још једним ребалансом, Влада најављује до краја године.

Хрватска, на први поглед, не изгледа као земља тешко погођена кризом. Улицама се возе добри аутомобили, а кафићи су пуни људи. Ипак, готово да нема породице која у последњих неколико месеци није морала да штеди.

Од почетка кризе 40.000 људи у Хрватској остало је без посла. Дневно се затварају три продавнице које су до пре само неколико месеци добро радиле.

Нова Влада, са Јадранком Косор на челу, обећава доста. Ни грађани, ни економисти, нису убеђени да ће ускоро бити боље. Стручњаци сматрају да је драстичне реформе требало спровести још на почетку Санадерове власти.

Јосип Бохут из "Бизнис магазина" каже да је драстично резање буџета и смањење плата државних службеника требало одавно да се догоди. "То је досад Санадер требао урадити, али је избегавао јер би тиме изгубио на својој популарности", каже Бохут.

Неке од тих мера, највероватније ће бити предвиђене другим ребалансом, на јесен. За сада је планирано смањење само неких зарада и то за 5 до 10 одсто. Таква уштеда је, ипак неопходна.

"Ово је сада отприлике да мало држимо главу изнад воде, то је до 1. августа. Онда се надамо да ће доћи Чеси, Мађари и Срби. Али, нема спаса без великих резова и велике уштеде", каже новинар телевизије Нова Мислав Баго.

Сви се у Хрватској слажу да је стање у привреди јако тешко. У Већу за конкурентност упозоравају да реформе морају да буду спроведене одмах, јер ће у противном најспособнији део становништва боље услове морати да потражи негде у окружењу. Страхује се да би најобразованији могли да почну да се исељавају у Словачку, Црну Гору, па чак и у Србију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи