Два имена за Македонију

Република Северна Македонија - најновији предлог за решавање дугогодишњег спора Скопља и Атине око имена, док би се уставно име Македонија користило у унутрашњој употреби и билатералним односима. Грчки председник Папуљас позвао Скопље да престане са пљачкањем грчког наслеђа.

Посредник УН Метју Нимиц предложио је као решење спора између Скопља и Атине да ново име Македоније буде "Република Северна Македонија", пише скопски лист Дневник.

Име "Република Северна Македонија", према писању листа, користило би се у међународној употреби, док би се уставно, Република Македонија користило у унутрашњој употреби и у билатералним односима.

Међутим, истовремено се истиче и препорука УН да државе употребљавају ново име.

Према том предлогу, УН препоручује да језик буде језик Републике Северне Македоније, а становници - грађани Северне Републике Македоније.

Прошле недеље, посредник Нимиц посетио је Скопље, а затим и Атину, а после разговора са тамошњим руководствима изјавио је да је све већи оптимист за решавање 18-тогодишњег спора.

Власти у Скопљу и у Атини до сада званично нису коментарисале предлог Нимица.

Македонски министар спољних послова Антонио Милошоски изјавио је пре два дана да види нову наду у разрешавању спора Скопља са Грчком око имена и најавио да се следећа рунда разговора, које ће предводити Нимиц, очекује у другој половини августа.

Грчка, која одбија да призна Македонију под тим именом јер га сматра својим историјским наслеђем и тако назива своју северну област, условила је интеграцију бивше југословенске републике у ЕУ и НАТО решавањем спора око имена.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи