ММФ одобрио БиХ "станд-бај" аранжман

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда одобрио "станд-бај" аранжман са Босном и Херцеговином.

Међународни монетарни фонд одобрио је "станд-бај" аранжман Босни и Херцеговини "тежак" 1,57 милијарди америчких долара.

Аранжман је у трајању од 36 месеци и укупном износу 600% од квоте БиХ у овој међународној финансијској институцији.

Око 282 милиoнa долара стићи ће одмах, док ће остатак стизати након кварталних прегледа и испуњавања услова из програма. Прегледи ће се одвијати свака три месеца.

"Користи од аранжмана са ММФ-ом су вишеструке, пре свега због средстава која ће БиХ добити, али и због финансијске дисциплине која је потребна те кредибилитета државе", рекао је  гувернер Централне банке Босне и Херцеговине Кемал Козарић поздрављајући напоре државе да се добије тај новац.

Средства прве транше средстава од "станд-бај" аранжмана, око 400 милиона КМ, бит ће уплаћена Централној банци БиХ, која ће две трећине средстава алоцирати Федерацији БиХ, а једну трећину Републици Српској.

Нагласио је да очекује да, после позитивне одлуке ММФ-а, Светска банка, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и други, наставе да инвестирају у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи