Тужилаштву БиХ пријављена четири хрватска генерала

За почињене ратне злочине у акцијама "Олуја" и "Маестрал 95", против некадашњих припадника Хрватске војске и Хрватског већа одбране БиХ, Центар јавне безбедности Бања Лука, Тужилаштву БиХ поднео извештаје.

Центар јавне безбедности Бања Лука поднео је Тужилаштву БиХ извештаје за почињене ратне злочине у акцијама "Олуја" и "Маестрал 95" против 15 особа, некадашњих припадника Хрватске војске и Хрватског већа одбране БиХ, саопштило је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Припадници ове групе осумњичени су да су у другој половини 1995. године на подручју општина Босанско Грахово, Гламоч и Дрвар заједно планирали, наредили и покренули војне нападе широких размера у којима је страдала 101 особа, прогнано 40.000 становника ових општина, а јавна и приватна имовина, као и верски објекти су уништени.

"Глас Српске" сазнаје да је извештај на 800 страница поднесен против хрватских генерала Анте Готовине, Дамира Крстичевића, Жељка Гласновић, Станка Сопте, мајора Слободана Матенде, као и против Ратка Драговића, Давора Борца, Антуна Лубурића и Петра Берберовића.

Тужилаштву БиХ пријављени су и Давор Додиг, Иво Туралија, Боко Папић, Дарио Суић и Мате Павловић.

Шеф тима МУП РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је да су припадници Хрватске војске починили злочине над српским становништвом у овим општинама.

Портпарол Тужилатва БиХ Борис Грубешић казао је јуче да извештај ЦЈБ Бања Лука још није стигао у ову институцију, али да то очекују у следећем периоду.

Када стигне извештај, биће покренута процедура у складу са законом, додао је Грубешић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи