Читај ми!

Албанија отворила први кластер у преговорима о чланству у ЕУ

На међувладиној конференцији између Албаније и Европске уније, која је одржана у Луксембургу, отварањем првог кластера, отпочели су преговори Албаније о чланству у ЕУ. Први кластер се односи на правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност, јавне набавке, статистику и финансијску контролу и области које се тичу функционисања демократских институција, реформе јавне управе и економских критеријума.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је на конференцији за новинаре да је убрзање процеса проширења ЕУ према Западном Балкану на врху агенде мађарског председавања Савету ЕУ и нагласио да је у европском интересу да се убрза проширење ЕУ на Западни Балкан.

Албанија и ЕУ су отвориле Кластер 1 - Основе обухвата пет преговарачких поглавља: правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност, јавне набавке, статистику и финансијску контролу и области које се тичу функционисања демократских институција, реформе јавне управе и економских критеријума.

Сијарто: Предузети хитне кораке како би се одржао кредибилитет политике проширења

"С друге стране потребно је предузети хитне кораке како би се одржао кредибилитет политике проширења. Сматрамо да је политика проширења једна од најважнијих политика ЕУ", рекао је Сијарто.

Шеф дипломатије Мађарск је оценио да је неприкладно што је "просечно време чекања земаља кандидата на Западном Балкану" промашило 15 година и истакао да сада мора да се убрза процедура проширења ЕУ.

"С друге стране, већина држава чланица обично говори да проширење мора да буде процес заснован на заслугама. Ово је израз који чујемо прилично често, а заслуге су овде", рекао је Сијарто.

Рама: Отварање Кластера важно за Албанију и за ЕУ

Албански премијер Еди Рама оценио је да је отварање Кластера 1 важан дан и од историјског значаја за Албанију и њен народ, али и за ЕУ. 

"ЕУ је потребна Западном Балкану онолико колико је Западном Балкану потребна ЕУ", рекао је Рама и додао да је једна ствар иста међу свих шест партнера са Западног Балкана, а то је да желе да буду део Уније.

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи истакао је да је проширење један од три приоритета "јер без проширења ЕУ не може да ојача" и указао на значај Плана раста за Западни Балкан за убрзавање процеса проширења.

Након што је 2020. године уведена ревидирана методологија за преговоре о приступању, преговарачка поглавља су подељена у шест тематских кластера – основе, унутрашње тржиште, конкурентност и инклузивни раст, зелена агенда и одржива повезаност, ресурси, пољопривреда и кохезија и спољни односи.

Преговори о Кластеру 1 отварају се први и затварају последњи, а напредак у оквиру овог кластера одређује укупан темпо преговора.

Ово је друга међувладина конференција између ЕУ и Албаније откако је та земља добила статус кандидата за чланство у ЕУ 2014. године.

Европске интеграције Албаније раније су биле повезане са европским интеграцијама Северне Македоније, али су амбасадори држава чланица ЕУ у септембру ове године одлучили да одвоје пут Тиране и Скопља ка чланству у ЕУ због спора Скопља и Бугарске, који је утицао на напредак Тиране у процесу приступања ЕУ.

уторак, 15. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи