Читај ми!

Избори у Босни и Херцеговини - кампања није много променила почетне позиције

Сутра се одржавају локални избори у Босни и Херцеговини. Због катастрофалних поплава, Централна изборна комисија одлучила је да одложи изборе у Јабланици, Kоњицу, Kисељаку и Kрешеву. У Фојници, избори ће бити одложени на три бирачка места. Локални лидери имали су месец дана да бирачима пошаљу поруку, колико је и трајала кампања.

Чека се исход осмих локалних избора у Босни и Херцеговини од проглашења независности 1992. За месец дана кампање чекало се очекивано - нови програми. Много више, кажу аналитичари, него што су политички лидери показали.

Доцент др Деспот Kовачевић са Факултета политичких наука каже за РТС да је већ уобичајена пракса у региону, па и у Босни и Херцеговини, да изборна кампања није много променила почетне позиције.

"Тако да ми и даље имамо дилеме у одређеним општинама ко ће победити али имамо и ону сигурност у неким општинама да је сигурна победа одређених политичких опција. Оно што је извесно и сигурно у неким општинама где имамо само једног кандидата да ће он победити, пре свега говорим о начелнику општине. Тога је у Босни и Херцеговини било и на прошлим локалним изборима, тада 8, сада је 12 таквих општина", рекао је др Ковачевић.

Бањалука, најзанимљивије место локалних избора

Бањалука је, према суду аналитичара, најзанимљивије место где ће се одржати локални избори у БИХ, не само у Републици Српској.

"Најзанимљивије ће свакако бити у Бањалуци, у Бјељини, у Требињу, широм Романије. Што се тиче Републике Српске има доста тих општина где опозиција иде насупрот СНСД-у, а СНСД је покренуо целокутну своју страначку инфраструктуру која је веома значајна у Републци Српској и чини ми се да је то сада основна борба коју ћемо видети у овим градовима, уз одређене поделе које смо имали у опозицији унутар Републике Српске", каже др Ковачевић.

Од четири кандидата за место градоначелника три су убеђена у сигурну победу. Два опозициона и један власти. 

Како говоре кандидати за првог човека Бањалуке пред изборе

Никола Шобот, кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке пред изборе се обратио грађанима овако: „Побједа значи да у наредне четири године у Бањалуку враћамо стручност, образовање, враћамо градску управу која је у функцији својих грађана. Да се вратимо структурним, круцијалним пројектима, да решавамо инфраструктурне проблеме града Бањалуке, али најбитније је да вратимо наш град нашим грађанима, да они одлучују заједно са нама како желимо да се гради и да се развија. Али можда вечерас, поред побједе, шаљемо још једну поруку која је битнија, а то је порука српског јединства, то је порука да смо заједно јаки."

Драшко Станивуковић, кандидат за градоначелника Бањалуке, поручује: "Неко ко није био у Бањалуци неко време, када види све ово, само пита а који је ово град. За 4 године, за оне 4 године у којима смо имали највише препрека, 4 године у којима смо вам највише бранили и највише препрека имали, ми смо стварали највише. Моја прва порука. инфраструктурно смо урадили највише. И то треба гласно да се чује. И због тога ће нас Бањалучани у недељу подржати највише. Највише! Друга ствар, поред тога што смо изградили Бањалуку највише, друга ствар или прва најважнија и то добро знате, за породицу смо урадили највише."

А Јелена Тривић, такође кандидаткиња за градоначелника Бањалуке пред сутрашње изборе обраћа се грађанима речима: "Глас за Јелину Тривић није глас ни за кога од њих. Ја се равнам спрам интереса и потреба народа, а не спрам интереса и потреба тајкуна како се они равнају."

Начелници и градоначелници се у већини бирају директно, осим у Сарајеву, Мостару, дистрикту Брчко. Без обзира на сложен систем, ванредних избора нема. Увек првог викенда у октобру иде се на биралишта на сваке две године, парламентарне и локалне.

А исход на локалном нивоу могао би наговестити и онај на општим изборима за две године.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи