Читај ми!

Поплаве у региону - у Црној Гори вода продрла у куће, на Kупи у Хрватској проглашена ванредна одбрана

Јака киша и невреме проузроковали су пораст водостаја и поплаве у региону. У Црној Гори због поплава су одсечена понека села, вода је продрла у куће, носи објекте, храну, дрва. Улице у појединим местима су прекривене водом, па се аутомобили пробијају како би стигли до одредишта. На снази је црвени метеоаларм, због најављеног јаког ветра од преко 90 км на сат и обилне кише. Снажно невреме захватило је синоћ подручје Истре у Хрватској, а засад је најтеже у БиХ, подручје Јабланице и Коњица погодила је тешка елементарна непогода у којој је према незваничним информацијама страдало двадесет људи.

На Жабљаку је вода ушла у куће, у Комарници је одсечен прилаз селу и у њему вода носи објекте, док је саобрћај обустављен у делу општине Даниловград, на Фрутку и Брестици и путу Подање-Кликоваче, преноси РТЦГ.

Завод за хидрометеорологију и сеизмологију (ЗХМС) издао је црвени метеоаларм, због најављеног јаког ветра и обилне кише.

Општина Даниловград је обавестила грађане да се, услед великих временских непогода и обилних падавина, обуставља саобраћај за све категорије возила на мосту на Фрутку, мосту на Брестици и путу Подање-Кликоваче.

Како је објављено на сајту ЗХМС, данас се у континенталним и планинским областима, као и у централном делу и на приморју, очекују удари ветра од преко 90 километара на сат.

Како су најавили, у источним и североисточним пределима Црне Горе ујутру, а могуће и после подне, очекују се чести умерена до јака киша или пљускови са грмљавином, а обилне падавине пратиће јак, на ударе и олујни јужни ветар, док ће у другом делу дана и током ноћи доћи до делимичног разведравања.

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а апеловао је на грађане да прате званична саопштења и предузму мере заштите како би умањили потенцијалне последице ових временских непогода.

Снажно невреме, праћено обилном кишом и јаким ветром, захватило је синоћ подручје Истре у Хрватској, на југу је пало 125 литара кише по метру квадратном. Широм Хрватске расту водостаји река због јаке кише која данима пада, на Kупи је проглашена ванредна одбрана од поплава, а у половини земље на снази је црвени степен упозорења. 

Тренутно је најтеже у Босни и Херцеговини. На северу Херцеговачко-неретванског кантона који је одсечен због јаког невремена и изливања река, а према информацијама које је добио министар одбране БиХ погинуло је 20 људи.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи