Читај ми!

Пуповац: Скрнављење двеју цркава у Петрињи порука мржње према Србима

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац наводи за РТС да најновије скрнављење двеју цркава на подручју Петриње представља излив мржње према културном и верском наслеђу српског народа, православним верницима и Србима који живе у Хрватској. Уз такве претње и поруке мржње нико се не може осећати ни угодно ни сигурно, каже Пуповац.

У ноћи између 10. и 11. септембра на згради православне цркве Светог Спиридона Чудотворца и цркви Светог Николе на православном гробљу у Петрињи осванули графити с усташким симболима.

Милорад Пуповац каже да је на тај начин поново послата порука мржње према православним верницима и Србима који живе у Хрватској.

"Најновије скрнављење двеју цркава на подручју Петриње - цркве Спиридона у самом граду и цркве Светог Николе на православном гробљу представља озбиљно, нехумано скрнављење сакралних објеката. Узнемиравање, претњу и мржњу према православним верницима и Србима који живе у Хрватској. Уз такве претње, уз такве поруке мржње нико се не може осећати ни угодно ни сигурно", истиче Пуповац.

Указује да Срби у Хрватској и даље немају мира и да се не може другачије објаснити још једна провокација у низу, овог пута на згради Цркве Светог Спиридона Чудотворца и управној згради Црквене православне општине Петриња, на којој су осванули графити са усташким симболима.

"Превише је толеранције према усташким симболима, превише је толеранције према порукама мржње према Србима. Преједноставно је постало то да у јавном, политичком, културном животу Срба у Хрватској доносе одлуке у којима је најлакше напасти на српску странку, на српског представника на нешто српско да би се политички профитирало", указује Пуповац.

Истиче да је превише оглушивања на такве појаве и суздржаности око јасне, недвосмислене, оштре осуде онога што у јавном животу не сме да буде толерисано.

"А усташка знамења, усташки симболи, претње према преосталим Србима који живе у Хрватској као мирни људи, као мирна заједница не би се смели нигде толерисати, а најмање у једној чланици Европске уније којој су и Срби у погледу њеног чланства значајно допринели", истиче Пуповац.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи