Читај ми!

Бањалука кључ локалних избора у Републици Српској – три кандидата уверена у победу

У БиХ је почела кампања за локалне изборе 6. октобра. Пред 3,4 милиона бирача излази 296 политичких субјеката са више од 26 хиљада кандидата. Примењује се Изборни закон измењен на иницијативу Кристијана Шмита. Једна од новина је казна до 30 хиљада марака за кршење правила. Биће и електронске идентификације гласача и скенирања листића.

Кључ локалних избора у Републици Српској је Бањалука, највећи град Српске. Од четири кандидата за место градоначелника, три су убеђена у сигурну победу. Два опозициона и један власти.

Додиков СНСД је на прошлим изборима изгубио место градоначелника. Покушаће да га врати новим именом и нестраначким човеком.

Никола Шобот је лекар, кардиохирург. Аналитичари кажу да би његова кандидатура требало да донесе добре реакције бирача који су годинама засићени истим лицима.

У прилог Шоботу, кажу, иде и то што води позитивну кампању.

"Идемо према победи. Идемо управо кроз круцијалне пројекте, нове пројекте који ће Бањалуку да врате на пут развоја", рекао је кандидат СНСД за градоначелника Никола Шобот.

За разлику од Шобота који је нови на политичкој сцени, Бањалучанима је јасно ко је Драшко Станивуковић.

Лични имиџ и активизам актуелног градоначелника надјачао је партију из које долази.

Нема градоначелника у целој Републици Српској који има толико богату видео-архиву својих дневник активности као Драшко Станивуковић.

"Ми смо подигли стандард. Ми смо подигли визију и развој овог града. Ми смо подигли нашу Бањалуку", рекао је на једном од скупов Драшко Станивуковић.

Највећи критичар Станивуковићевог рада поред СНСД је је Јелена Тривић, други кандидат опозиције за градоначелника Бањалуке.

Уз подршку Станивуковића, пре две године је покушала на општим изборима да победи Милорада Додика.

Данас Станивуковића оптужује за лош рад и сарадњу са Додиком и верује да су јој гласови које је добила на општим изборима довољна основа за добар резултат на овим.

"У градској управи је запослено, само у мандату Драшка Станивуковића, преко 300 људи. То је девет-десет милиона годишње само на њихове плате", критикује Јелена Тривић.

Шобот, Тривић, Станивуковић – неко ће од њих наредне четири године водити највећи град Српске.

Исход ових избора могао би наговестити како би могли проћи и они општи за две године.

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару