Додик: Спремно 500 милиона евра за ауто-пут Београд-Сарајево

Председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је информацију коју је објавио на друштвеним мрежама, да је у Истанбулу успео да договори почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево.

Милорад Додик је за Аваз рекао да је реч о делу трасе која пролази кроз Републику Српску, коридор Сарајево-Београд-Сарајево, на деоници од Вардишта до Сарајева и у делу који пролази кроз Брчко дистрикт.

Навео је да су договорене дионице од Доњег Вардишта (код Вишеграда) до Источног Сарајева, дужине 130 километара и кроз Брчко дистрикт у дужини од 33 километра.

" Овдје смо дефинисали значајан дио услова, с њиховом банком, из разумљивих разлога не могу рећи о којој се ради, али смо обезбиједили више од 500 милиона еура за извођење радова на простору Републике Српске и Брчко дистрикта. Иза овога ће наравно стајати Република Српска. Преостаје још да се, сходно међудржавном уговору између Републике Србије и БиХ, вјерујем у септембру, најкасније октобру, појави тај коначан споразум о извођењу радова на Парламентарној скупштини и у Предсједништву БиХ“, рекао је Додик.

Председник Српске тврди да би се тиме завршила формална процедура и кренуло с припремама за пројектовање и извођење.

" У разговорима је учестовала и компанија у име турске државе која је одређена да води ове разговоре. Мислим да смо завршили најтежи дио тога, а то је да су финансијски услови за нас прихватљиви“, каже Додик.

Истиче да на састанку није било могуће разговарати о траси ауто-пута кроз Федерацију.

" За то су, наравно, надлежни федерални органи, али вјерујем да ће на бази овога бити убрзани и процеси за Федерацију“, истакао је Додик.

Рекао је да се јединствено радило на овом пројекту, али да је настао проблем у вези с Федерацијом и трасом.

" Да ли да иде према Добоју, Тузли... То, колико знам, и дан-данас представља проблем. Међутим, оно што је важно, од тога се није одустало. Србија је већ изградила свој дио, на дионици од аутопута Београд - Загреб па до Раче изграђен је и мост. Ми већ градимо дио од Раче до Бијељине. Договарамо и дио за Брчко дистрикт. Оно што је важно за Српску јесте дио од Источног Сарајева до Вардишта“, каже Додик.

Сматра да је то важно, јер, када би се изградила ова деоница, решила би се путна изолованост БиХ.

"Зато је мој апел надлежнима у Федерацији да убрзају ове преговоре“, каже Додик.

четвртак, 15. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару