Читај ми!

Срби из Хрватске сећају се прогона, тешко говоре о дану када су постали људи из колоне

У православним храмовима широм Хрватске служени су парастоси за страдале и прогнане Србе поводом годишњице акције "Олуја". Данас, када су напустили своје домове, сећају се Срби повратници, и они који су им из Србије и иностранства дошли у посету. Осим што их 4. август сећа на дан када су напустили домове, боли их, кажу, и чињеница да за то нико није одговарао, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

Док су хрватски авиони увежбавали прелет за сутрашње славље у Книну, под њима су били они који тугују.

Многима је и готово три деценије од акције "Олуја" тешко да говоре о дану када су постали "људи из колоне".

"Не могу ја о томе пуно причати. Немам шта да причам о Олуји. Не желим о Олуји баш ништа рећи. Коме није било тешко, јако је било тешко. И данас је тешко", прича Блаженка Лекић.

"Борила сам се тражећи себи да ме неко сједне и да ме ували у ауто. Јер сам гледала да ми се дјеца прво снађу. Ни гардеробе, ни пресвући се, смрди сам себи. Ниђе се опрати, ни шта обући, ни шта јести. Гладни, жедни", сећа се Милка Дмитровић.

"Прво пада на памет да ћеме нешто убити и да гинем. И да нешто треба урадити и да негде треба склонити се. И онда схватиш у неком тренутку да се склониш у бити заувијек", каже Волга Беадер.

Она се и после свих тих тешких искустава, стално враћа.

"Крв је то. Дједовина је то. Ја се осјећам да долазим својој кући. У Београду се никад нисам осјећала код своје куће, макар волим отићи тамо. А заправо ово је мој дом, моја домовина, моја кућа. Моја лијепа кућа. Нема друге", наглашава Волга.

Болну тему на кратко је у други план ставило олимпијско злато Новака Ђоковића. Радост је донео свакој повратничкој породици.

"Његов успјех је успјех свих нас. Чему треба да се радујемо јесу лијепе ствари у животу. Побједе велике и мале и једино тако ће нам свима бити љепши живот и љепша будућност", истиче Радмила Берић.

"Он је једна и спортска и људска величина, и стварно нам импонује кад гледамо његове резултате и са колико жара он то све ради и колико воље и љубави, тако да стварно смо поносни на њега", каже Богдан Берић.

Хрватска сутра слави, нема еуфорије као претходних година

Сутра је централна прослава "Олује" у Книну. Присутан ће бити државни и војни врх.

Они који сутра славе, окупиће се у граду који сматрају симболом победе, а који је у међувремену постао симбол губитка. Између два пописа Книн је изгубио трећину становништва.

Град се данас, како то медији у Хрватској називају, "шминка".

Упркос "шминкању", и данас је утисак екипе РТС-а, али и мештана, да нема еуфорије као претходних година.

понедељак, 05. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару