Читај ми!

Книнско село Стрмица, руже у знак сећања на убијене Србе

Навршава се 29 година од акције "Олуја" у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а више од 220.000 је протерано. У книнском селу Стрмица убијено је десеторо мештана.

Колико је липа засађено много пре рата, толико је мештана страдало. У книнском селу Стрмица, на самој граници са БиХ, августа 1995. и нешто касније, убијено их је десеторо, углавном старијих и немоћних. Једна особа и даље се води као нестала.

"Један од тих је мени брат. Како сам се осећао – тужно. Не само то, него је једно од питања – зашто су то направили, ради чега? Није он војник, борац, него је он недужни цивил и онда улетиш да би они постали борци неког карактера, као – ето, он је убио некога. А убили су те немоћне људе", прича Недељко Дроњак из Стрмице.

Баш код једне од липа које су, сасвим случајно, наговестиле обим страдања овог места положене су руже. Опомињу на злочин без казне.

За правду коју нису донели државни и правосудни органи, боре се организације у Хрватској.

“Знам да је борити се против заборава тешко, али верујем да је скривати истину још теже. Наша је дужност стајати испред вас и понудити испирку коју заслужујете, а за коју су наши политички представници преслаби. Опростите у моје име, име младих, али још више у име оних који би требали стајати на мом месту и чије би изговорене речи имале пуно већи значај“, рекла је Сена Шимек из Иницијативе младих за људска права Хрватске.

Промена курса Владе Хрватске, коалиција са Домовинским покретом

Они чије речи имају значај све су променили за само годину дана – између две комеморације за страдале Србе.

Држава у којој је било могуће у парламенту чути причу посланице Ање Шимпраге из колоне променила је курс формирањем владајуће коалиције са Домовинским покретом који је имао једини услов – да Срба не буде у њој.

Представници Срба надају се да се то неће одразити на овогодишњу прославу "Олује" у Книну.

“Надам се да ове године неће бити тонова, нити гласова какве смо чули раније. По ономе што до сада видимо, могло би бити тако. И да ће бити с мером, и да ће бити с обзиром и узимањем и дељењем осећаја у суосећаја за страдање других као што је то данас учинила Ања Шимприга, ми у нашој изјави сећања и као што ја чиним сада овде - жао ми је сваког нашег суграђанина, припадника хрватског народа, сваког човека који је у унифоми страдао, а није требало – жао ми је“, изјавио је Милорад Пуповац из Српског народног вијећа.

Двадесет девету годишњицу “Олује“, хрватски државни врх обележиће за два дана.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару