Читај ми!

Горе хиљаде хектара шуме у региону – најтеже у Хрватској и Северној Македонији

Велики број ватрогасаца са земље и ваздуха бори се ватреном стихијом у земљама региона. Најтежа ситуација је у Далмацији где су захваћене стотине хектара ниског растиња и зимзелене шуме. Један мушкарац ухапашен је због сумње да подметнуо пожар, док се пчелар из околине Биокова терети да је из нехата "упалио" борову шуму. У Северној Македонији најкритичније је на Осоговским планинама на североистоку земље иу природном резервату "Јасен" близу Скопља.

Горе хиљаде хектара шуме у региону – најтеже у Хрватској и Северној Македонији Горе хиљаде хектара шуме у региону – најтеже у Хрватској и Северној Македонији

Велики број "канадера" и "ертрактора" као и стотине ватрогасаца из целе Хрватске боре се с пожарима у Далмацији, а најтеже је код Тучепа и Подгоре где ватрена стихија бесни још од уторка.

Ватрена стихија се проширила и на Парк природе "Биоково", гори у Врсинама код Трогира, а стање око Скрадина знатно је боље иако је пожар и даље активан.

Пожар код Врсина на трогирском подручју и даље је активан, рекао је Горан Слатина, командир Добровољног ватрогасног друштва Марина.

"Ватра се шири, приближила се кућама. Ватрогасцима на терену помажу повремено четири канадера", рекао је Слатина.

Гори у засеоку Јајићи, а ватра се брзо шири према Бристивици и Близни Горњој.

Пожар гаси око 150 ватрогасаца с 40-ак возила из локалних ватрогасних друштава, али и из других крајева Хрватске. Захваћена је трава, ниско растиње, макија и црногорица на око 600 хектара.

Како су мештани навели за ХРТ, ватра се активирала унутар самог пожаришта, али су рубови потпуно угашени и нема више ни издимљавања. Ваздушне снаге на лицу места и натапају терен и де не очекује да би требало бити нових проблема.

Ватра је ушла у национални парк "Крка", а сада се то подручје натапа из ваздуха. Из парка поручују да посетиоци нису угрожени, односно да је парк отворен. На терену је 120 ватрогасаца.

Са друге стране, у националном парку "Биоково" гори стогодишња шума аутохтоног далматинског црног бора. У једном тренутку евакуисано је и неколико становника из дела где се налазе куће с базенима, док остали нису желели напустити своје домове.

Пожар је из нехата изазвао локални пчелар против којег је полиција поднела кривичну пријаву.

Због сумње да је у среду изазвао пожар на подручју Смоковића код Задра, који се проширио на укупну површину од хиљаду хектара,прогутао више возила и оштетио више објеката, ухaпшен је један мушкарац. Он се терети за кривично дело довођења у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством у вези тешких кривичних дела против опште безбедности.

Северна Македонија: Хеликоптер из Србије помаже у гашењу

Неколико пожара активно је и у Северној Македонији. Критично је на Осоговским планинама на североистоку земље и у природном резервату "Јасен" близу Скопља, где ватра бесни већ неколико дана.

Терен је тешко приступачан и ватрена стихија се гаси са земље и ваздуха.

Тамо је послато осам хеликоптера, од којих су пет испомоћ из иностранства међу којима је и један из Србије.Они помажу у гашењу готово свих отворених и шумских пожара а ту су и 102 ватрогасца из других земаља.

Хеликоптер стиже и у Жепче

У Босни и Херцеговини најтеже је у градићу Жепче који је смештен у централном делу земље, на средини пута између Зенице и Добоја.

Председништво Босне и Херцеговине дало је зелено светло, а тамошњи министар одбране Зукан Хелез потписао је наређење за ангажовање војног хеликоптера.

Мештанима Жељезног Поља код Жепче од јутрос је забрањен долазак на пожариште због неприступачног терена.

Они су заједно са локалним добровољцима и професионалним ватрогасцима током протекле ноћи гасили пожар на ширем подручју Жељезног Поља.

У Црној Гори ватра под контролом

Сви пожари у Црној Гори су, за сада под контролом и не угрожавају људске животе и стамбене објекте, али причањавају одређену штету по еко систем државе, саопштено је из тамошњег Министарства унутрашњих послова (МУП).

Из МУП-а су навели су тренутно активни пожари у Подгорици у мјесту Радовче, затим у општини Никшић, локалитети Дреноштица, Милојевићи, Коњско, у Даниловграду Горњи Загарач, Студено и Штитово, као и у диелу цетињске општине Марковина и у приморском региону у општинама Бар и Будва.

Додали су да су пожари у осталим општинама слабијег интезитета и под сталним надзором локалних служби заштите и спашавања.

петак, 02. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару