Читај ми!

Осам деценија од страдања Срба у селу Велика у Црној Гори: Патријарх Порфирије: Један смо народ

Поводом 80 година од страдања светих мученика величких и горњеполимских, патријарх српски Порфирије служио је литургију у Цркви Светих мученика Кирика и Јулите у селу Велика код Плава у Црној Гори. Без обзира на политике, социјалне и друге разлике, све имају почетак и крај, један смо народ – народ Светог Саве, поручио је патријарх. Обележавању годишњице страдања присуствовао је и министар културе Никола Селаковић.

У селу Велика код Плава у Црној Гори обележено је осамдесет година од злочина над Србима, који су починиле нацистичке војне формације и СС трупе “Скендербег“.

Патријах српски Порфирије служио је литургију у Цркви Светих мученика Кирика и Јулите.

Епископ будимљанско-никшићки Методије је захвалио патријарху на посети, речима да је то нова нада новог доба у коме ће се патња и мучеништво спојити са песмом омладине, радости и бити на спас свима.

Патријарх Порфирије је рекао да може да потврди сваку реч владике Методија, истакавши да "без обзира да ли нас деле политичке, социјалне и друге границе, све оне имају свој почетак и крај – историјски почетак и крај у Христу, који не познаје границе".

"Један смо народ, народ Светог Саве, еванђеоски народ, народ слободе и мира. Иако постоје политичке границе, ми смо подно Пећке патријаршије. Када знамо ко смо, онда смо Христови и можемо живети у миру и благостању са свима. Мученици горњепољски и Велички сабраше нас данас својом крвљу и својим мучеништвом", навео је патријарх.

Након литургије уприличена је академија на којој су учествовали и Хор Преподобне Мати Ангелине, гуслар Радован Сукновић, Октет Ризница, професор др Драго Перовић и генерал Љубиша Јокић.

Обележавању годишњице страдања присуствовао је и министар културе Србије Никола Селаковић.

Скупу у Велици присуствовали су бројни лидери и функционери странака у Црној Гори: Андрија Мандић (НСД), Милан Кнежевић (ДНП), Владимир Јоковић (СНП), Милун Зоговић, Дамјан Ћулафић, Момо Копривица (Демократе), Михаило Асановић (ДНП), Марко Ковачевић (НСД).

Црногорски парламент усвојио је 30. јула 2022. године Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици.

Новија истраживања, која још нису завршена, показују да је страдало више од 500 цивила, од којих више од 100 деце, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке. 

На том месту подигнут је крајем седамдесетих година меморијални комплекс, а Црква Светих Кирика и Јулите освештана је 28. јула 2001. године.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару