Читај ми!

Летња олуја харала и по региону – поплављене улице, ишчупана стабла, разбијени прозори

Снажни пљускови праћени градом и олујним ветром погодили су и БиХ, Хрватску и Словенију. Ветар је ломио гране, чупао стабла из корена носио кровове, а оштећени су и многи аутомобили. Улицама су текле реке, а било је и нестанака струје.

Олујно невреме погодило је јутрос Требиње у БиХ и проузроковало велику материјалну штету, саопштено је из локалног Центра цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да су до сада имали десетак пријава и да велики број стабала срушен због јаког ветра, а да су оштећени многи аутомобили, преноси РТРС.

За мање од два сата пало је 17 литара кише по метру квадратном, а брзина ветра била је 97 километара на час, наводи се у саопштењу.

За бројне регионе у Босни и Херцеговини издато је упозорење на пљускове праћених грмљавином а у појединим подручјима је на снази наранџасти метеоаларм.

Упозорење је издато за Ливно, Мостар, Сарајево, Тузлу, Бањалуку, Фочу, Приједор, Требиње и Вишеград, преноси сарајевски портал Kликс.

У Мостару, како је најављено, са јачим пљуском може да падне 30 до 50 литара кише по метру квадратном. Престанак падавина у већем делу БиХ очекује се до краја дана а стабилизација временских прилика очекује се сутра, наводи се у саопштењу.

Јако олујно невеме напаравило је велику штету у Славонији и на подручју Загреба.

Јак ветар, киша праћена грмљавином и градом створили су огромне проблеме у Сиску, Винковцима, Славонском Броду, Жупањи и околини.

У Загребу због оштећења напонске мреже и пада стабала нису возили трамваји, а делови града су били поплављени а неки су остали без струје. Невреме је потом дошло до Сиска, где је ветар ломио гране, а онда се наставило у Славонији с јаким градом и грмљавином.

У Бошњацима код Жупање падао је снажан град након које је настала велика штета. Kровови, фасаде и прозори кућа су разбијени.

У Винковцима је ветар чупао стабла из корена, а поломљена је и грађевинска скела.

Град у Словенији уништио усеве

Словенију је у понедељак поподне захватило снажно невреме са јаким пљусковима, ударима ветра и градом, а највише штете било је у Долењској, где је густ град уништио усеве, а јаки удари ветра оштетили и носили кровове кућа.

Претходно су се над северном Приморском формирале две олујне ћелије које су се спојиле у већи олујни систем који се кретао ка унутрашњости Словеније, а јаче олујне ћелије настале су и у околини Постојне, Великих Лашча и Мирне Пече, праћене пљусковима и јачим ударима ветра.

Обилнији пљускови забележени су и у Kрању где је пало 33 милиметра кише по метру квадратном.

Најјаче невреме захватило је околину Новог Места, као и општину Блед, Радовљицу, Тржич, Шкофје Локу, Kамнику, Гросупље, Севницу.

Kако јавља Радио Словенија, многи возачи у Долењском су се жалили да им је град оштетио шофершајбне, а мештани да им је уништио и усеве у баштама и пољима.

Обилне количине кише покренуле су клизишта, а јак ветар је рушио дрвеће, електричне стубове и кровове стамбених, пословних и других објеката.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару